Socijalno preduzeće Dok Tok u modu vraća muzičke čestitke

Dok Tok, koji posluje u okviru organizacije NEOSTART, osnovan je 2018. godine u Beogradu. Profit preduzeća usmeren je na održavanje programa pomoći i podrške bivšim štićenicima vaspitno – popravnog doma, a poseban akcenat stavlja se na podršku u stanovanju i pronalaženju zaposlenja.

Socijalno preduzeće Dok Tok je nastalo u okviru organizacije NEOSTART, koja već sedam godina pruža pomoć i podršku bivšim osuđenim licima i štićenicima vaspitno-popravnog doma (VPD). Tokom ovih godina u skladu sa potrebama i problemima sa kojima se susreću bivši štićenici VPD, kreirali su program podrške nakon izlaska na slobodu. Ono što je ovom programu nedostajalo jeste pružanje podrške u smeštaju, ali i održivost samog programa.

Na osnovu dosadašnjeg rada došli su do saznanja da su većina bivših štićenika VP doma, deca bez roditeljskog staranja ili potiču iz porodica koje su disfunkcionalne i koje su doživele raspad dok je štićenik bilo u domu. Nakon izlaska na slobodu oni nemaju kome i gde da se vrate, pa često bivaju sami i prepušteni ulici, što povećava rizik za činjenje novog krivičnog dela. Osim uključivanja u programe podrške koje NEOSTART sprovodi, bivši štićenici će moći da se uključe i u rad socijanog preduzeća gde će sticati znanja i veštine potrebne modernom tržištu rada.

Dok Tok se bavi izradom i prodajom kartonskih dokumenata koji u sebi sadrže čipove za reprodukciju zvuka ili videa (live cards), a koji se mogu koristiti u formi čestitki/pozivnica ili kao deo promotivnog materijala privrednih subjekata. Dodatno, fizičkim licima je omogućeno da vizuelno kreiraju čestitke ali i biraju zvuk koji će se reprodukovati iz njih, što je u modu vratilo čuvene „muzičke čestitike“, ali u novom ruhu – prilagođenom potrebama tržišta.

U svrhu promovisanja proizvoda najviše koriste digitalni marketing, ali je plan da se promovišu i putem medija gde bi osim samog proizvoda pre svega predstavljali društvenu misiju. Promocija se vrši na sajmovima socijalnih preduzeća i kroz učestvovanje na forumima i konferencijama o socijalnom preduzetništvu.

“Prva sredstva za pokretanje proizvodnje obezbežena su zahvaljujući nagradi koji smo osvojili u okviru takmičenja Social Impact Award za Srbiju tokom 2018. godine. Osim novčanih sredstava kroz ovaj program smo dobili mentorsku podršku koju smo nakon takmičenja nastavljali da dobijamo od organizacije Razlivalište. Krajem prošle godine opremu u vrednosti 2500 evra koja nam je potrebna za početak proizvodnje donirala nam je organizacija HELP. I dalje je najveći problem upravo nabavka novčanih sredstava za kupovinu repro materijala, ali verujemo da ćemo uspeti sve da prevaziđemo i stvorimo jedno uspešno i stabilno socijalno preduzeće”, pojašnjavaju iz NEOSTARTa kako su započeli rad socijalnog preduzeća.

Preduzeće fukcioniše tako što imaju stalno zaposlene dok se bivši štićenici doma koja su uključeni u program koje preduzeće finansira u rad uključeni kao praktikanti. Ideja je da oni steknu znanja i veštine koje su im potrebne na današnjem modernom tržištu rada i krenu sa pronalaženjem zaposlenja kod drugih poslodavaca kako bi Dok Tok zapošljavao nove štićenike. Svakako aktivno učestvuju i u sklapanju čestitki kroz praksu, ali i u njihovom dizajniranju dok prolaze kurseve za dizajn i programiranje.

Web site: www.doktok.in.rs

Facebook: @doktok.srb

Twitter: @DokTok_srb

Instagram: @doktok_srb

Linkedin: www.linkedin.com/company/doktok

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here