Šta treba da uradite ako ste u automobilu dok napolju jako grmi

0
Foto: Shutterstock

Mnogi veruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kada nas tokom vožnje pogodi jaka grmljavina i oluja, bezbednost postaje primarna briga svakog vozača i putnika u automobilu.

Zaštitni kavez na točkovima?

Većina automobila pruža određeni nivo zaštite od gromova, zahvaljujući dizajnu koji deluje kao Faradejev kavez. Ova konstrukcija omogućava da električna energija groma prođe preko spoljašnjosti automobila i otuda sigurno do zemlje, štiteći sve unutra. Važno je, međutim, napomenuti da ovaj efekat štiti samo kod vozila sa metalnom šasijom – kabrioleti sa platnenim krovom ili vozila sa plastičnim delovima ne nude isti nivo zaštite.

Ključni saveti za vožnju tokom grmljavine

Prva i osnovna preporuka je da, ako je moguće, izbegavate vožnju dok traje oluja. Ako ste već na putu kada grmljavina počne, sledite ove korake:

Zatvorite prozore i sunroof: Ovo je ključno kako bi se održao integritet Faradejevog kaveza koji automobil prirodno formira.

– Isključite elektronske uređaje: Iako je malo verovatno da će grom direktno pogoditi elektroniku, bolje je preduzeti dodatne mere opreza.

– Izbegavajte dodirivanje metalnih delova: Iako struja obično teče spoljašnjim delom vozila, izbegavanje direktne veze sa metalom je pametna dodatna mera opreza.

– Parkirajte na sigurnom mestu: Ako je moguće, parkirajte automobil i sačekajte da oluja prođe. -Izbegavajte parkiranje ispod drveća ili drugih struktura koje bi mogle da privuku grom.

Šta ako vas ipak pogodi grom?

U retkim slučajevima kada grom udari u vozilo, najvažnije je ostati unutar automobila dok oluja ne prestane. Automobil bi trebalo da preusmeri električnu energiju, ali izlazak iz vozila pre nego što oluja prođe može povećati rizik od električnog udara.

Dok automobili generalno pružaju dobru zaštitu tokom grmljavina, ključno je pratiti sigurnosne procedure kako bi se izbegle neželjene posledice. Vozilo može biti vaš siguran prostor, ali samo ako se pravilno koristi tokom oluja.

Izvor: telegraf.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.