„Bečki dečaci“ na UNESKO listi svetske kulturne baštine

Nedavno je UNESKO lista nematerijalne svetske kulturne baštine proširena, pa se sada na njoj nalaze i „Bečki dečaci“. Time je horsko muziciranje postalo istorijski značajna tradicija. „Bečki dečaci“ spadaju u najpoznatije horove sveta i gostuju u najznačajnijim svetskim koncertnim salama. Škola trenutno ima 100 aktivnih pevača koji su podeljeni u četiri hora i godišnje održe preko 300 koncerata.

Koreni „Bečkih dečaka“ potiču iz 15. veka. U vreme vladavine cara Maksimilijana dečaci su nastupali samo na dvoru i pevali u toku crkvenih službi, a danas nastupaju širom sveta. Direktor „Bečkih dečaka“, Gerald Virt, izjavio je da je prava čast primiti priznanje za muzičku naročitost i jedinstven način obrazovanja u toj instituciji. Ona obuhvata predškolsku ustanovu sa muzičkim programom, osnovnu školu i gimnaziju, a školovanje je dostupno i devojčicama. Pored četiri hora za dečake uzrasta od 10 do 14 godina, postoje hor za devojčice, mešoviti hor za učenike 4. razreda osnovne škole, kamerni hor i mešoviti hor „Juventus“ za gimnazijalce.

Pored „Bečkih dečaka“ od austrijskih kulturnih dobara na UNESKO listu su primljeni lokalni dijalekat doline Montafon i sviranje citre. UNESKO lista nematerijalne baštine obuhvata 101 istorijski značajnu tradiciju, a vodi se od 2003. godine kao dopuna UNESKO liste svetske kulturne baštine iz 1972. godine.

Foto: © Lukas Beck

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here