Poznati finalisti Evrovizije 2019.

Tel Aviv je domaćin 64. Evrovizije. Izrael je osvojio pravo da bude domaćin ovogodišnjeg takmičenja nakon što je izraelska pevačica Neta Barzilai pobedila prošle godine u Lisabonu s pesmom „Toj”. Ona je u utorak 16. maja otvorila ovogodišnju Evroviziju istom pesmom.

Posle druge polufinalne večeri Pesme Evrovizije dobili smo kompletan spisak finalista ovogodišnjeg muzičkog takmičenja. U finale su se plasirali: Severna Makedonija, Holandija, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbejdžan, Danska, Norveška, Švajcarska i Malta.

Iz prve polufinalne večeri održane 16. maja, u subotu će im se pridružiti, na našu radost Srbija, zatim Grčka, Belorusija, Kipar, Estonija, Češka, Australija, Island, San Marino i Slovenija, a tada ćemo prvi put videti i nastupe “velike petorke” Nemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske i Španije. Veliko finale se održava u subotu, 18. maja u “Expo” hali u Tel Avivu sa početkom od 21h.

Nakon druge polufinalne večeri saznali smo da će se Nevena Božović iz Srbije u subotu takmičiti protiv izvođača koji su na binu doneli leteće šipke, S&M haltere i vatromet, ali i otpevali prelepe balade i “one, prave evrovizijske” pesme, piše Mondo. Ovo su neke od njih iz druge polufinalne večeri: Srbuk (24) iz Jermenije je otvorila drugo polufinalno veče pesmom “Walking out”. Nakon vatrenog nastupa jedne od najpopularnijih jermenskih pjevačica gledali smo Saru Mekternan iz Irske, koja je otpevala numeru “22” i pobrala aplauze publike i pre prvih taktova pesme. Ipak, najglasniji aplauzi nisu značili i siguran prolaz u finale.

Po mnogima je najveća šteta to što se Moldavka Ana Adobeska, nije plasirala u finale numerom “Stay”, za koju je spremljen jedan od najboljih nastupa večeri. U četvrtak uveče, 16. maja, u “Ekspo” hali u Tel Avivu, održano je drugo polufinalno veče Evrosonga, a nastupali su predstavnici Jermenije, Irske, Moldavije, Švajcarske, Letonije, Rumunije, Danske, Švedske, Austrije, Hrvatske, Malte, Litvanije, Rusije, Albanije, Norveške, Holandije, Severne Makedonije i Azerbejdžana.

Aplauz “koji je predvideo finale” bio je namenjen Švajcarcu Luki Heniju koji je izveo pesmu “She got me” i napravio haos u publici čim je kročio na binu. Posle “prljavog plesa” mladog Švajcarca, slušali smo pesme i gledali nastupe indi pop benda Carousel iz Letonije koji je izveo numeru “That night”, potom Rumunke Este Peoni, ali igrači u kožnjacima i “modernizovane etno pesme” nisu bile po ukusu evrovizijske publike. Kao jedni od najvećih favorita izdvojili su se predstavnici Norveške, Holandije i Rusije, a da li će upravo oni biti najveća konkurencija našoj Neveni u finalu, saznaćemo u prvim satima nedelje 19. maja.

Foto: Andres Putting/ https://eurovision.tv

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here