Istraživači Romi unapređuju ženski romski nevladin aktivizam

Istraživači Romi su osnovani 1999. godine kao nestranačka i neprofitna organizacija sa ciljem da unapredi kvalitet života romske zajednice u Srbiji.

Oblasti kojima se bavi su pre svega obrazovanje na svim uzrastima: predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom nivou; zatim negovanje i afirmacija romske kulture kao i razvijanje svesti o njoj kako među Romima tako i u celom društvu. Istražuje mogućnost zapošljavanja Roma i Romkinja u lokalnoj zajednici tako što preduzima praktične mere za veću zaposlenost Roma. Unapređuje zdravlje Roma i Romkinja upoznajući ih o mogućnostima prevetnivne zdravstvene zaštite.

Organizacija Istraživači Romi je od osnivanja do danas organizovala brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja kao što su priprema mladih Roma i Romkinja za polaganje prijemnog ispita u osnovnoj školi za vaspitanje odraslih Sveti Sava u Novom Sadu; informisanje i usmeravanje srednjoškolaca i studenata za dobijanje stipendija; iz oblasti zdravlja realizovani su projekti javnog zagovaranja za bolju zdravstvenu zaštitu Roma, iz oblasti kulture, prikupljeni su recepti tradicionalnih romskih jela, beleženje i publikovanje narodnih umotvorina Roma u Sremu u saradnji sa Muzejom Srema iz Sremske Mitrovice.

Poslednjih godina Istraživači Romi usredsređeni su na unapređenje ženskog romskog nevladinog aktivizma. Osnovali su neformalnu Žensku romsku mrežu Vojovodine koja okuplja preko dvadeset romskih nevladinih organizacija u Vojvodini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here