Bečke festivalske nedelje 2017

0

U okviru Bečkih festivalskih nedelja, koje predstavljaju aktuelnu scensku umetnost, ove godine biće prikazano 44 produkcije iz 28 zemalja. Posetioci će imati prilike da vide pre svega različite performanse, ali i muzičko pozorište, predstave, igru i muzičke nastupe. Festival traje pet nedelja, od 12. maja do 18. juna 2017. godine.Bečke nedelje će biti otvorene koncertom ispred skupštine grada koji svake godine privuče hiljade posetilaca i prenosi se uživo širom sveta. Domaćin tog muzičkog spektakla biće Conchita. Ona će zajedno sa Bečkim simfonijskim orkestrom u neobičnim aranžmanima nastupiti sa gostujućim umetnicima: Harri Stojka, Lylit, Russkaja, MoZuluArt, Yasmo & die Klangkantine i Molden/Resetarits/Soyka/Wirth.

Kanadska trupa Mammalian Diving Reflex predstaviće publici dva performansa. „Deca šišaju“ („Haircuts by children“) koji se bavi poverenjem u mlađe generacije, kao i razumevanjem dece i njihovih prava i „Sav seks koji sam ikada imala“ („All the sex I ever had“) koji tematizuje tabu temu seksa u starosti.

Festival će ove godine privući publiku i velikim imenima. Holivudska zvezda Jude Law glumiće u predstavi „Opsesija“ („Obession“) belgijskog reditelja Ivo van Hove. Umetnik Jonathan Messe i kompozitor Bernhard Wang predstaviće svoju interpretaciju Vagnerovog „Parsifala“, a premijera će se održati 4. juna u pozorištu „Theater an der Wien“ pod muzičkim vođstvom dirigenta Simone Young.

Ove godine biće predstavljena tri nova festivalska programa. „Akademija odučavanja“ sa različitim predavanjima i akcijama sa slobodnim ulazom za sve posetioce. Zatim „Performeum“ koji obuhvata performanse na lokaciji Austrijske železnice u Bečkom kvartu Favoriten. Treći program je bina „Hiperrealnost“ na kojoj će nastupati muzičari klupske scene kao što su Holly Herndon, Merzbow i Forest Swords.

Više informacija možete naći na internet stranici www.festwochen.at

Foto: Mike Ranz

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.