Regionalna fondacija za izgradnju održivog filantropskog ekosistema

Catalyst Balkans je regionalna fondacija posvećena izgradnji održivog filantropskog ekosistema u zemljama Zapadnog Balkana. Veruju da je najbolja promena ona koja dolazi iznutra – da društvo i zajednicu na dugoročno održiv i efikasan način najbolje razvijaju i menjaju ljudi koji tu žive i rade. Zato je unapređenje lokalne filantropije ključno.

U svom radu orijentisani su na dva strateška pravca: deljenje znanja i razvoj alata. Od 2013, njihov tim istražuje, analizira i savetuje filantropske zajednice u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj, formirajući tako opsežnu bazu znanja o kulturi davanja na Zapadnom Balkanu. Razvijaju i alate koji će neprofitnoj organizaciji omogućiti lakše povezivanje sa zajednicom, efikasniji fandrejzinig i donošenje boljih odluka i planova.

Katalist veruje da se ekosistem filantropije najbolje može proširiti ako se fokusiramo na 6 ključnih oblasti:

– Sakupljanje i analiza podataka

– Objavljivanje podataka i promovisanje filantropije

– Međusobno povezivanje i događaji

– Razvoj novih alata i pristupa

– Konsultantske i savetodavne usluge

Trenutni proizvodi znanja Katalista podrazumevaju:

  •  Godišnji izveštaj o filantropiji – domaća filantropija na nivou zemalja i regionalne analize informacija i podataka iz medija i javnog domena, pružajuci kvantitativne i kvalitativne uvide u rast i strukturu u filantropskom sektoru.
  •  Pregled vesti iz filantropskog sektora – dnevni pregled priča o korporativnom, individualnom i davanju fondacija – dostupno preko Katalist web sajta, Facebook stranice i preko nedeljnog prikaza vesti
  •  PhilanthropyBalkans – blog i internet publikacija koja angažuje neprofitne i korporativne eksperte iz oblasti filantropije u otvorenom dijalogu o aktuelnim pitanjima od interesa za sektor
  • GivingBalkans – prvi od ove vrste baze podataka u regionu iz javnih izvora u i dostupni za korišcenje u razvoju resursa ili alokacije planiranja (Beta verziju baze pregledajte klikom na Baza podataka)

U jesen 2017. godine Fondacija “Ana i Vlade Divac”, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Trag fondacija, Srpski filantropski forum i Catalyst Balkans, uz saradnju i podršku Privredne komore Srbije i Saveta za društveno odgovorno poslovanje PKS, kao organizacije koje se dugoročno bave razvojem davanja za opšte dobro u Srbiji, formirale su Koaliciju za dobročinstvo sa ciljem da kroz saradnju unaprede uslove i primenu individualne i korporativne filantropije.

Catalyst je mesto na kojem ćete pronaći alate, znanja i ekspertizu koji su vam potrebni da učinite svoj rad delotvornijim.

Preko Catayst Balkans do donacija za svoje ideje možete doći putem sajta DONACIJE.rs
Donacije.rs je platforma za grupno finansiranje neprofitnih projekata elektronskim putem.

Izvor: https://catalystbalkans.org/

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here