Ovo je raj za avanturiste: Nacionalni park SUTJESKA – sva lepota prirode na jednom mestu i muzički festival OK Fest

0

Jedna od najvećih i najlepših prirodnih oaza Balkana i Evrope, Nacionalni park Sutjeska smešten je na površini od 17.250 ha, u Istočnom delu BiH, na području opština Foča, Gacko i Kalinovik.

Park je osnovan 1962. godine i član je evropske porodice parkova EUROPARC. Najveće aktraktivnosti i vrednosti u nacionalnom parku su: prašuma Perućica, najveća i najočuvanija prašuma u Evropi, planinski masivi Maglića, Volujaka, Zelengore i Vučeva i kulturno-istorijsko nasleđe prepoznatljivo po centralnom platou na Tjentištu, Spomen obeležju Bitke na Sutjesci.

Pravu atrakciju NP Sutjeska predstavljaju planinska jezera glacijalnog porekla, koja su zbog svoje lepote i atraktivnosti izuzetan turistički motiv ovog predela, a poznata su još i kao „gorske oči“. Ukupno 8 jezera nalazi se na području Zelengore. Na području Orlovačkog jezera i jezera Donje Bare postoji i mogućnost smeštaja u planinskim kućama u čistoj nedirnutoj prirodi. Do ovih jezera može se doći uređenim pešačkim, planinarskim ili biciklističkim stazama. Boravak na ovom prostoru idealan je za ljubitelje netaknute prirode, planinare, ribolovce. Na području Zelengore nalaze se i brojna letna stočarska naselja – katuni, koja gotovo da predstavljaju zaštitni znak kako planine, tako i samog nacionalnog parka, a veoma su atraktivna posebno stranim posetiocima.

Sigurno najvredniji biser u nizu prirodnog blaga koje čuva NP Sutjeska je strogo zaštićeni rezervat Perućica, jedna od retkih sačuvanih prašuma Evrope. Očuvanje i zaštita Perućice u izvornom stanju je jedan od glavnih zadataka Nacionalnog parka Sutjeska. Okružena je planinskim masivima Maglića, Volujka i Sniježnice. Posebnu lepotu prašumi, ali i samom nacionalnom parku daje prirodni, ali i hidrološki fenomen, vodopad Skakavac, visok 76 m. Upravo i najveći deo nacionalnog parka Sutjeska na kojem se prostire prašuma Perućica pod zaštitom je UNESCO-a.

Svi posetioci ove prirodne oaze mogu da uživaju u brojnim aktivnostima, kao što su: planinarenje, biciklizam, šetnje, poseta vidikovcima (Dragoš Sedlo, Prijevor, Beškita, Borić), sportsko – rekreativni sadržaji na Tjentištu (tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, atletiku, najveći otvoreni bazen na Balkanu…) i rafting kao jedan od glavnih motiva dolaska tursta na ovu destinaciju, obzirom na to da u ovoj aktivnosti mogu da uživaju na svega nekoliko kilometara od Nacionalnog parka na reci Tari, vozeći se kroz najdublji evropski kanjon i drugi u svetu, poslije Kolorada u SAD.

Na Tjentištu je poznat lokalitet „dolina heroja“, gde se odigrala čuvena „Bitka na Sutjesci“ jedna od najznačajnijih bitaka u II Svetskom ratu. Danas se na ovom prostoru nalazi memorijalni kompleks kojeg čine monumentalni spomenik poginulim partizanskim borcima, spomen dom-muzej Bitke na Sutjesci i još nekolicina spomen-obeležja posvećenih pojedinim važnim momentima ili ličnostima jedne od najznačajnijih bitaka u II Svetskom ratu.

Smeštajni kapaciteti koju su na raspolaganju posetiocima NP Sutjeska su Hotel „Mladost“, paviljoni, bungalovi i omladinski kamp „Tjentište“

U cilju promocije NP Sutjeska i povratka mladih iz celog regiona u ovaj fantastični prirodni ambijent, na Tjentištu se svake godine prvog vikenda u julu mesecu održava OK Fest, festival koji osim muzičkih obuhvata i brojne druge sadržaje, kao što su rafting na Tari, planinarske šetnje, sportske aktivnosti, panel diskusije i mini konferencije, projekcije svetskih i evropskih filmskih ostvarenja, kao i koncerti popularnih domaćih i regionalnih bendova.

Ove godine OK fest održaće se od 30. juna do 2. jula, a svoje nastupe potvrdili su: Del Arno Band,  Josipa Lisac, Disciplin A Kitschme , TBF, Psihomodo Pop , Van Gogh, Let 3, Urban & 4, Dubioza Kolektiv, Straight Jackin, Justin’s Johnson, Kanda Kodža i Nebojša, E-PLAY,  Zoster i Deca loših muzičara.

Više informacija o festivalu, rezervaciji smeštaja i o kupovini ulaznica potražite na sajtu: http://www.okfest.net/

Spoj prirodnih lepota i dobre muzičke ponude čini se kao pravi izbor za avanturiste željne ovakvih sadržaja.

Jeste li znali da:

Nedaleko od NP Sutjeska nalaze se neke od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu, koje pružaju mogućnost produženog boravka i atraktivno isplaniranog odmora i slobodnog vremena koje ćete sigurno ispuniti kvalitetno u kombinaciji sa brojnim sadržajima koji vam se nude.

U neposrednoj blizini ovog nalaze se još dva nacionalna parka – NP Tara i NP Durmitor, što ljubiteljima prirode pruža pravo zadovoljstvo uživanja u brojnim prirodnim lepotama na jednom mestu. Osim toga veoma blizu NP Sutjeska su i gradovi koji pružaju mogućnost uživanja u city break turama kroz koje turisti imaju priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim vrednostima utkanim u njihovoj ponudi, ali i svim onim zabavnim i edukativnim sadržajima koje nude: Sarajevo  na udaljenosti od 98 km;  Trebinje  (108 km); Višegrad/Andrićgrad (98 km); Dubrovnik (140 km)….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.