Upoznajte jedno od najlepših ostrva na svetu – Curaçao

Foto: Pixabay

Karipsko more čini niz od osam država koje s jednim teritorijalnim delom pripadaju Karipskom moru, a jedna od takvih država je tajanstveno ostrvo Curaçao.

Ove države popularno nose naziv, „Države Karipskog mora“. Većina turista koji putuju na popularne Karibe uglavnom idu na Kubu ili Dominikansku Republiku, a samo manji deo turista čuo je za ovo božanstveni ostrvo.

Retko ko može se pohvaliti posetom ostrva Curaçao budući da je zbog same udaljenosti i lokacije samog ostrva cena putovanja ektremno visoka. Najveći postotak posetioca čine stariji gosti iz inostranstva čija je platežna moć veća i od onih koji zapravo mogu sebi priuštiti ovakvo egzotično putovanje. U narednom tekstu donosimo vam više zanimljivosti i osnovne informacije ovog predivnog ostrva.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Informacije o ostrvu

Otok Curaçao pripada grupi ABC otoka (Aruba, Bonaire, Curaçao), a geografski pripada Južnoj Americi. Ovaj jedinstveno ostrvo ujedno je i najveće u Holandskim Antilima, a 2010. godine ostrvo je službeno pripao Kraljevini Holandiji.

Upravo je i to jedan od razloga zašto je najveći postotak evropskih gostiju iz cele Holandije. Celokupna površina ostrva iznosi oko 444 km², a sam oblik je vrlo neobičnog oblika tako da oni koji se odluče oploviti celo ostrvo moraju imati na umu da će putovanje trajati više od očekivanog. U blizini samog ostrva, tačnije 60 km na severu nalazi se Venezuela, severoistočno Kolumbija, zapadno Aruba, a istočno maleno ostrvo Bonaire. Samo ime ostrva dolazi od reči Korsou što bi na službenom jeziku papiamentu značilo ostrvo. Prevladava stepska klima s malo padavina.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stanovništvo i jezik na ostrvu

Prema zadnjim podacima iz 2013. godine broj stanovnika iznosi oko 160.000. Ovo maleno i izolovano ostrvo može se pohvaliti populacijom stanovništva različitih nacionalnosti koji su u prošlosti u potrazi za boljim životom postepeno naseljavali ostrvo.

U istorijskim statistikama stoji podatak da najveći postotak stanovništva potiče od afričkih robova, Arawak indijanaca, Sefarada te naravno onih koji su holandskog porekla. Specifična informacija za Curaçao je da je to „najmanje“ ostrvo na svetu na kom živi najviše različitih nacionalnosti iz celog sveta. Na ostrvu se možete sporazumeti na više od desetak jezika, a svaki lokalni stanovnik savršeno govori engleski jezik. Stopa pismenosti je vrlo visoka, a stanovništvo govori minimalno dva svetska jezika.

Papiamento jezik je jedan od najtežih jezika sveta budući da je nastao mešavinom više od osam svetskih jezika. Prema zakonskim odredbama države deca u školi od malih nogu službeno uče tri jezika, holandski, papiamento i engleski jezik.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zanimljivosti

• Glavni grad zove se Willemstad
• Curaçao je poznat po bogatoj i raznolikoj flori i fauni
• Na ostrvuse nalazi jedan od najpoznatijih centara za delfine
• Službeni novac je karipski gulde , iako postoji mogućnost plaćanja u američkim dolarima.

Važno je napomenuti da ukoliko se odlučite posetiti ovo divno ostrvo svoj novac promenite odmah u američke dolare, budući da ćete u zemlji onda morati menjati valutu dva puta te će te izgubiti deo novca na promenama. U prodavnicama i turističkim naseljima ne možete plaćati u eurima.

  • Letovi iz Evrope za Curaçao mogući su samo iz Amsterdama i Nemačke, a iz Amerike iz Majmija
    • Glavni aerodromzove se HATO
    • VIZA: Za državljane Srbije nije potrebna viza odnosno ne trebate je tražiti ranije već je plaćate 50 dolara na licu mesta prilikom ulaska u zemlju.
    • NAPOMENA: Vrše se velike i drastične provere za razne narkotike.

Izvor: wish.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here