Otvoren konkurs za nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za 2018.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije sa zadovoljstvom obaveštava javnost da je otvoren konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za konkretne doprinose ostvarene tokom 2018. godine,u četiri različite kategorije, i to: pronalazač ili grupa pronalazača za patent, pravna lica za registrovan industrijski dizajn, autor za monografsko delo/studijsku izložbu u oblasti društveno-humanističkih nauka, i učenik ili grupa učenika srednje škole za pronalazak.

Takmičenje organizuje Zavod za intelektualnu svojinu pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.
– „Sa zadovoljstvom vas pozivamo da uzmete učešće na takmičenju za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, koja se bavi zaštitom i promovisanjem intelektualne svojine i stvaralaštva u celom svetu, a kod nas po četvrti put dodeljuje nagrade najkreativnijim pojedincima i kompanijama”, rekla je Mirjana Jelić, pomoćnik direktora Zavoda, povodom raspisivanja konkursa .

Takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, koja će biti obeležena osvečanom proslavom i dodelom nagrada najuspešnijima, 15. novembra 2018.

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) jedna je od specijalizovanih agencija UN u čijoj su nadležnosti međunarodni poslovi koji se odnose na prava industrijske svojine i autorska i srodna prava.

Republika Srbija je članica WIPO-a od 1992. godine. U okviru programa WIPO nagrada, koji je osnovan 2001. godine, dodeljuju se nagrade istaknutim pronalazačima, autorima i inovativnim kompanijama širom sveta, na osnovu sprovedenog takmičenja koje organizuje zemlja članica u okviru manifestacija od visokog nacionalnog značaja. Više od 70 zemalja se pridružilo programu WIPO nagrada.

Povodom svečane dodele nagrada za konkretne doprinose ostvarene tokom 2017. godine, u svom pozdravnom govoru nagrađenima, ministar za evropske integracije, gospođa Jadranka Joksimović je izjavila:
„Dodeljivanje nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu je dobra praksa, jer se nagrađivanjem inovacija, kreativnosti i znanja daje dobar primer mladim generacijama u Srbiji. Samo na ovaj način mi postajemo odgovorno društvo sa razvojnom šansom, sa boljom budućnošću za generacije koje dolaze, i volela bih da ovi ljudi koji danas dobiju nagrade, budu pravi uzor svima nama u Srbiji da se svako u svojoj oblasti potrudi da da što više. Ako niste u trendu sa savremenim tokovima u Evropi i u svetu, onda ne možete da očekujete da ćete biti konkurentni na tržištu i da ćete biti zemlja koja ima ozbiljnu šansu i u političkom i u ekonomskom smislu. Mi to prepoznajemo i to je prava i dodata vrednost procesu evropskih integracija“.

Prijave sa naznakom „Za nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu” mogu se poslati na adresu Zavoda za intelektualnu svojinu (Knjeginje Ljubice 5, 11000 Beograd ili putem mejla slazic@zis.gov.rs), najkasnije do 19. oktobra 2018. godine.

Više o konkursu pročitajte na: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2087

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here