Dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

0

Danas se navršava 12 godina od smrti Šabana Bajramovića, jedne od najvećih legendi romske muzike, koga je ugledni američki magazin Time uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svijetu. Prema mišljenu mnogih, Šaban je s pravom nosio titulu „Kralj romske muzike“, a njegovo izvođenje pesme „Đelem Đelem“ izabrano je za himnu Roma.

Na inicijativu direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću (rad akademskog vajara Vlade Ašanina) čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i pre svega poštovaoci ovog velikog umetnika. Nišville jazz festival je u u saradnji sa
Ministarstvom kulture Srbije šest meseci posle Bajramovićev smrti, u beogradskom Sava
centru, organizovao koncert „Prijatelji Šabanu“ na kome su nastupili Misterija Bugarskih
glasova, Yildiz Ibrahimova, Dado Topić, Sounds of South, Louis. Zoran Predin, Crne Mambe, Dixie pogon…. i kraljica romske muzike Esma Redžepova. Šaban je nekoliko puta nastupao na Nišvilu, a Grand Prix koji se već godinama dodeljuje za fuziju džeza i drugim muzičkih stilova – još za njegovog života poneo je ime Šabana Bjaramovića. Inače, jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove – dogodio se upravo na Nišvilu. Deo stalne postavke Nišville jazz muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića.

I ove godine, Nišville jazz festival (čiji se glavni program održava od 13. do 16. avgusta) će 11. i 12. avgusta organizovati uvodni hommage program „Prijatelji Šabanu“, koji je već deceniju stalni segment festivala. U čast Šaban Bajramovića, danas će na Nišville internet televiziji (http://nisville.com/live/) u više navrata (prvi put u 14:00) biti emitovan snimak koncerta „Prijatelji Šabanu“ održanog u Sava Centru 2008. godine.

Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije – više puta je išao u Indiju na
lične pozive Džavaharlala Nehrua i Indire Gandhi, napisdao je oko 700 pesama i objavio
dvadesetak albuma i pedeset singl ploča. Samo jedan od primera kakav je status imao u
svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom „Guardianu“ a čiji je autor Garth Cartwright:
https://www.theguardian.com/music/2008/aug/15/serbia

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.