Spremna misija za istraživanje Sunčevih polova

Foto: EPA/NASA/JPL-Caltech

Svemirska letelica koju su zajednički izgradile američke i evropske agencije za istraživanje kosmosa, poletela je ka Suncu u misiji u kojoj će istražiti dva pola naše zvezde, što će pomoći istraživačima da razumeju kako ogromna magnetna energija naše zvezde utiče na Zemlju.

Letelica Solarni orbiter poletela je sa lansirne rampe u bazi Kejp Kanaveral na Floridi, u okviru desetogodišnje misije na kojoj će mapirati polarne regione zvezde, prenosi AP.

Mapiranje sunčevih polova moglo bi da omogući naučnicima da prvi put posmatraju koncentrisane izvore solarnih vetrova, mlaz plazme i čestica koje zrače ka spolja i održava zaštitni spoljni mehur solarnog sistema koji diše u harmoniji sa solarnim vetrom, piše Rojters.

Letelica, vredna 1.5 milijardi dolara, nosi 10 instrumenata, među kojima je šest teleskopa, a oni se nalaze iza toplotnog štitnika koji može da podnese temperaturu od skoro 538 stepeni Celzijusa.

Letelica može da dostigne 42 miliona kilometara od Sunca, što je 95 odsto razdaljine između te zvezde i Zemlje.

Koristeći gravitaciju Zemlje i Venere, orbiter će se približiti Suncu i na kraju sinhronizovati sa njegovom rotacijom.

Svakih 25 dana, kada sonda dođe do najbliže tačke, otvoriće se mali prozori na površini toplotnog štita da bi instrumenti snimili i utvrdili kako se površina Sunca vremenom menja.

Rezultati misije će pomoći Nasi da utvrdi kako može da zaštiti svoje astronaute od radijacije, a naučnici će saznati i kako vremenski uslovi u svemiru izazivaju oštećenja na satelitima i elektronskim uređajima oko i na Zemlji.

Izvor: rtv.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here