NOVOSADSKA NOĆ ZA “ZNANJE NA PRVI OGLED”

Ove godine, pored Novog Sada, jedanaest gradova – Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica predstavlja svoje programe.

U petak, 29. septembra, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača.

Novi Sad je pre osam godina prepoznao značaj manifestacije koja na zaista originalan i zabavan način promoviše rad naučnika i istraživača, kao i same nauke, te postao PRVI grad u Srbiji koji se priključio ovoj evropskoj ekipi. Ove godine, pored Novog Sada, jedanaest gradova –  Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica predstavlja svoje programe.
Organizatori novosadske manifestacije “Noć istraživača” su prošle godine svoje sugrađane upoznali sa COOL NAUČNICIMA, a ove godine predstavljaju HOT  NAUKU – upoznaju vas i promovišu aktuelnu nauku kojom se bave naši istraživački timovi jer šira javnost treba da zna da se i naučnici koji rade u Srbiji bave interesantnim temama i pokušavaju da reše goruće probleme.

U Novom Sadu već od 15 časova pa sve do ponoći, u tržnom centru BIG, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne „VRUĆE“ eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temamama. Preporučujemo program za najmlađe – Naučno igralište, interaktivne eksponate, eksperimente “uživo”, nauku “na dlanu”, …Poseban spektakl je iz godine u godinu i čuvena “Kafu sa naučnicima”.

Oni malo stariji, pozvani su u klub STARTIT (Mike Antića 2, bivša zgrada Vojvođanske banke) gde program počinje u 19:00 predavanjem o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa. Predavači su Marinko Vukmanović i Danijel Kadarjan sa Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima.

U 20:00 nastavlja se priča o novim tehnologijama. Vladan Joler (Akademija umetnosti Novi Sad i SHARE labs/SHARE fondacija) otkriće nam složene i nevidljive procese eksploatacije koji se kriju iza “crne kutije” najveće svetske društvene mreže i algoritamske fabrike u vlasništvu kompanije Facebook, Inc.

U 21:00 sledi uključenje uživo u CERN, najveću svetsku laboratoriju za čestičnu fiziku, da bi se prisustvovalo LHCb Experiment at CERN, jednom od sedam eksperimenata koji su deo akceleratorskog postrojenja Veliki hadronski sudarač (LHC). Ovaj eksperiment pokušava da odgovori na pitanje zašto je svemir sačinjen od materije, dok je skoro sva antimaterija davno uništena.

Uz ove zanimljive programe, degustiraćete specijalno i jedinstveno HOT istraživačko pivo za koje recept potpisuje laboratorija piva RazBeerbriga. Tajni sastojak ovog napitka je nešto sasvim “HOT”, pa ukoliko volite izazove, samo napred. .

Nakon 22:00h počinje tradicionalni naučni kviz, a zadatak onih koji žele da se takmiče je da okupe ekipu od najviše 5 članova, smisle HOT ime i osvoje specijalno HOT pivo. Kviz master je Niki Lee Man.

Na samom kraju večeri, nastupa Dj Dark Angel. Uz sve ove informacije, i jedna napomena: Dođite obučeni u svog omiljenog naučnika, naučni fenomen ili eksperiment ili prosto samo ponesite sa sobom science accessories i ulazite u trku za najbolju naučnu masku.

Za one nestrpljive, klub STARTIT je već domaćin kompletne interaktivne izložbe “Spektri” koju je osmislio Centar za promociju nauke, kao deo proslave Međunarodne godine svetlosti 2015. Eksponati su posvećeni svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, ali nas svakodnevno okružuje.

„Spektri“ pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo i da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deospektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju i x i gama zračenje visokih energija. Svaka od oblasti je izložba za sebe, predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima sami možete testirati osobine elektromagnetnih talasa. Eksponati su smešteni u mobilne drvene kutije, koje podsećaju na velike prizme i stoje na dugačkim nogama. Među eksponatima koji su deo spektara možete videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Saznajte kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo, saznajte kako nastaju boje i mnoge druge zanimljivosti iz sveta svetlosti. Izložbu možete pogledati svakog radnog dana od 12 do 18h, a ulaz je besplatan.

Posebnu pažnju Novosađanima skrećemo na NAUČNI KAMION, koji je do sada obišao Pirot, Užice, Leskovac i Smederevo, a u nedelji u kojoj će se održati Noć istraživača, Naučni kamion će prvi put gostovati u Novom Sadu! Izložba “Spektri” će se preseliti u prizemlje ove putujuće laboratotrije, dok će se na spratu odvijati naučno-popularni programi koje su pripremili nastavnici i učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola.

Zanimljiv svet nauke, eksperimenata i istraživanja u NOĆI ISTRAŽIVAČA , očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane u hotelu Galerija i Šapčane na Glavnom trgu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Svi detalji Noći istraživača 2017 na sajtu www.nocistrazivaca.rs i stranici Facebook.com/nocistrazivacanovisad .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here