Da li ste čuli za ove države? Jedna ima samo 7 stanovnika

Na svetu se nalazi više od 200 država, a iako svako zna za one najveće poput SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Brazila, moćne poput Nemačke, Velike Britanije i Japana za male države većina će navesti Vatikan, Monako i Andoru.

Ali, na svetu postoje i brojne druge državice čija populacija meri jedno prosečno manje selo.

Palau

Veličina: 459 km kvadratna
Stanovništvo: 21,347 ljudi

Republika Palau je ostrvska država koja se sastoji od više od 300 ostrva različitih veličina. To je jedno na najneverovatnijih mesta na zemlji – kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta morskih pasa. Ali, jedna od najimpresivnijih stvari je jezero sa više od 2 miliona meduza u njemu, ali bez brige – većina je s vremenom sasvim izgubila sposobnost da stvara opekotine.

Niue

Veličina: 261,46 km kvadratna
Stanovništvo: 1190 ljudi

To je malena ostrvska država u Okeaniji, a uprkos spektakularnim prizorima, nema razvijen turizam. Opstanak zemlje zavisi od strane pomoći, naročito Novog Zelanda. Glavni grad je malo selo sa populacijom od 600 ljudi. Ali, on ima aerodrom i supermarket – koji su jedini u čitavoj zemlji.

Sveti Kristofor i Nevis

Veličina: 261 km kvadratna
Stanovništvo: 52,329 ljudi

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su većinom vulkanskog porekla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor. Glavni izvor prihoda je ekonomski program ta građane koji dopušta svima koji imaju najmanje 250.000 dolara da ulažu u lokalnu industriju proizvodnje šećera i tako steknu status državljanina. Drugi način je kupovina poseda u vrednosti od 400.000 dolara i više na jednom od ostrva.

Kneževina reke Hut

Veličina: 75 km kvadratna
Stanovništvo: 30 ljudi

Ova mikrodržava se nalazi u istoimenoj australijskoj provinciji. Iako nije priznata od strane ni jedne države, ona ima svoju valutu, poštanske marke i pasoše.

Tuvalu

Veličina: 26 km kvadratnih
Stanovništvo: 10.959 ljudi

Nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i severno od Fidžija. Sastoji se od 9 koralnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 metara, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla da nestane kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena.

Nauru

Veličina: 21 km kvadratna
Stanovništvo: 9.591 ljudi

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je vanevropska država i najmanja je republika na svetu. Jedina je država na svetu koja nema glavni grad kao ni vlastiti transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja, kao i po rekordnoj gojaznosti – gojazno je preko 70 odsto stanovnika.

Kneževina Seborga

Veličina: 4.91 km kvadratni
Stanovništvo: 312 ljudi

Ova mikronacija na teritoriji Italije pod vladavinom Marsela I. Zapravo je reč o selu koje se nalazi blizu francuske granice. Vojska te nepriznate države se sastoji od 3 čoveka – ministra obrane i dva granična čuvara.

Republika Molosia

Veličina: 0.055 km kvadratna
Stanovništvo: 7 ljudi

Samoproglašena republika koju je osnovao Kevin Baug. Nalazi se u američkoj Nevadi, a sastoji se od samog Baugh, njegove porodice, 3 psa, 1 mačke i 1 zeca. Ima vlastitu nacionalnu himnu, nacionalni amblem i zastavu. Imaju čak i smrtnu kaznu za ponavljače teških zločina. Izdaje vlastite pasoše, a ima i vlastiti svemirski program.

Suvereni vojni odred Malte

Veličina: 0.012 km kvadratna
Stanovništvo: 13,500 ljudi

Osim Vatikana, postoji još jedna mala država na području Rima. Ima ukupno tri zgrade, ima vlastitu valutu, poštanske marke, sajt, tablice automobila i pasoše.

Kneževina Silend

Veličina: 0.004 km kvadratna
Stanovništvo: 27 ljudi

Nepriznata država Silend zapravo je morska platforma koja se nalazi 6 milja udaljena od obale Velike Britanije. Njome vlada samoproglašeni princ regent, a svako može postati grof, baron, pa čak i vojvoda – a te se titule mogu kupiti za nekoliko stotina evra na veb stranici države.

Izvor: vestinet.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here