Beč ima muzički plan grada

Od valcera do tradicionalne bečke muzike „Wiener Lied“, muzika obeležava sliku Beča kao nijednu drugu metropolu. Nedavno su naučnici napravili muzički plan grada, a akustično traganje seže do 1945. godine.

„U centru projekta stoji pitanje, kako muziku staviti u funkciju gradske politike simbola“, objašnjava vođa projekta Zuzana Capke (Susana Zapke). Projekat pod nazivom „Interactive Music Mapping Vienna“ podržava Fond za nauku (FWF) a cilj je da se novim tehnologijama isprobaju muzičko-istorijske veze.

Naučnici na projektu sarađuju i sa Tehničkim fakultetom u Beču. Na tamošnjem Institutu za software-tehnologije i interaktivne sisteme informatičari rade na metodama vizuelizacije  kako bi se istorija mogla doživeti interaktivno. Planirana je i izrada platforme koja će zvučni tepih grada predstaviti multimedijalno – sa kartografskim prikazima, tekstovima, slikama, video- i audio-materijalom.

Zanimljivu istraživačku laboratoriju predstvalja, na primer, bečki Prater o kojem su ispevane brojne pesme.

Istraživački tim iz oblasti istorije, muzike i informatike bavi se između ostalog i proslavama Dana državnosti kao i 1950. godine osnovanim muzičkim Festivalskim nedeljama, ali i novijim manifestacijama kao što je Parada ponosa.

Foto: WienTourismus/Christian Stemper

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here