Balkanske migracije u zemlje centralne i zapadne Evrope

Dvodnevna konferencija projekta EUROPOLY „Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope“ biće svečano otvorena u Muzeju Jugoslavije 6. aprila u 17 časova u Beogradu.

Učesnici konferencije su: filozof Boris Buden i istoričar Vladimir Ivanović sa Univerziteta Humbolt (Humboldt), hrvatsko-nemačka autorka Alida Bremer i filmski reditelj Želimir Žilnik. Učesnici će simbolično odigrati partiju igre Europoly (umetničkog dela instalacije iz 2004. godine izrađene u formatu društvene igre nalik na Monopoly) srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaluđerovića.

Instalacija Europoly biće postavljena do 13. aprila. Prijave za učešće u igri Europoly vrše se putem adrese: office@krokodil.rs.

U 18 časova počinje prvi debatni krug pod naslovom „Jugodojč“ koji će moderirati Ivan Velisavljević. „Paralelne priče“ naziv je drugog debatnog kruga koji će voditi novinarka Ljubica Gojgić. Od 20 časova uslediće projekcija filmova Želimira Žilnika „Kenedi se vraća kući“ i „Kenedi lost and found“.

Drugi dan konferencije 7. aprila od 17 časova biće otvoren kolektivnim obilaskom izložbe „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“. Od 18 časova vodiće se treći debatni krug na temu „Kritičke zajednice u egzilu“ a „Budućnost migracija“ je naziv četvrtog debatnog kruga. Konferenciju će zatvoriti projekcija filmova Želimira Žilnika „Nezaposleni ljudi“, „Inventur“ i „Tvrđava Evropa“.

Serija regionalnih konferencija Europoly je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Projekat je između ostalih podržao i Grad Beč.

Foto: promo

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here