Zeleni festival za najmlađe Novosađane

Ovogodišnji Zeleni festival biće održan u Novom Sadu (Bulevar vojvode Stepe 56) od 3. do 7. juna i obeležiće ga učešće preko 1000 dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola u Novom Sadu i jedinstveni program posvećen očuvanju i zaštiti životne sredine.

Tokom 5 dana festivala biće održano preko 40 ekoloških radionica za decu iz osnovnih škola i vrtića, bogat ekološki i kreativni program za sve Novosađane koji žele da doprinesu podizanju ekološke svesti naših najmlađih! Kao i do sada, ulaz na Zeleni festival biće besplatan za sve učesnike i građane.

Ideja manifestacije je da se kroz zajedničku saradnju organizacija koje se bave decom, obrazovnih ustanova i drugih ekoloških udruženja doprinese jačanju svesti o prirodi, smanjenju eksploatacije prirodnih resursa i stvaranju generacija odgovornih građana.

Ovom prilikom deca iz osnovnih škola i predškolskih ustanova iz Novog Sada upoznaće se sa temama smanjenje i separacija otpada, reciklaža, vodni resursi, otpadne vode, prirodna  i zaštićena staništa u Srbiji, vrste ptica koje borave u našoj okolini, baštenske aktivnosti i sadnja, biodiverzitet, kao i sa biciklizam – ekološka aktivnosti koja je zdrava i smanjuje zagađenje vazduha.

Svi zainteresovani roditelji i deca iz Novog Sada moći će da prisustvuju najvećem EKO-maskenbalu u ponedeljak,3. maja od 17 časova, štampaju svoje eko-majice na recikliranom tekstilnom materijalu i uživaju u aktivnoj igri u igraonici Zabavnog parka Starli na Novom naselju. Ideja eko – maskenbala jeste da podstaknemo decu da sami naprave svoje maske od recikliranog materijala ili da uz pomoć maske iskažu važne ekološke poruke. Zainteresovanost za učešće na maskenbalu potrebno je prijaviti na mejl deakademija@gmail.com .

Putujući Drvoduh Zvukomir Mirozvuk dolazi na Novo naselje poslednji dan Zelenog festivala, 7. juna kada će za decu i roditelje svirati isključivo na instrumentima koje je izradio sopstvenim rukama! U svom performansu, na sebe kači sedam instrumenata napravljenih od bambusa, drveta i tikvi, stupa na scenu, i spreman je da publiku provede kroz muziku planete Zemlje.

Nakon Zelenog festivala, deca i učitelji koji su bili deo festivala, nastaviće edukaciju u svojim predškolskim ustanovama i školama u školskoj 2019/2020. godini, gde će kroz projekte Dečije ekološke akademije dalje učiti o očuvanju i zaštiti životne sredine.

Udruženje Dečija ekološka akademija, koja po treći put organizuje Zeleni festival u Novom Sadu, ovim događajem obeležava Evropsku nedelju održivog razvoja, koja je kao inicijativa prisutna u evropskim zemljama u cilju stimulisanja i podizanja vidljivosti aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu ciljeve održivog razvoja.

Evropska nedelja održivog razvoja (ESDW) obeležava se u isto vreme u zemljama Evrope i zastupa 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih Agendom održivog razvoja 2030, a od 2018. godine, udruženje Dečija ekološka akademija je nacionalni koordinator Evropske nedelje održivog razvoja za Srbiju. Zahvaljujući ovoj evropskoj inicijativi širi se svest javnosti o Agendi 2030 i značaju učešća lokalnih zajednica u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivosti uopšte.

Zeleni festival organizuje Udruženje dečija ekološka akademija uz podršku Zabavnog parka Starli i učesnika Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Prirodno-matematički fakultet i departman za biologiju i ekologiju i departman za hemiju, Vodovod i kanalizacija Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, TV emisija Uprirodise, udruženje Zeleni Sad, Printarija Squeegee, Vode Vojvodine, Eko Kuriri, Erker inženjering i Coca Cola HBC Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here