Zašto su pirati nosili povez preko jednog oka?

0

Nekada je brodski prevoz bio jedini način da se dođe sa jedne obale na drugu. Brodovi su sa sobom nosili veliko bogatstvo, u robi koja se nosila za trgovanje. Međutim, na otvorenom moru su vrebali razbojnici, pirati od kojih su se svi plašili, jer se u slučaju napada, nije imalo gde skloniti i preživeti. Pirate je bilo na svim morima i okeanima, pa je uz svaki brod uvek morala da ide i oružana pratnja, ma koliko bilo kratko putovanje. Danas je daleko sigurnije, uz moderne brodove i tehnologiju praćenja, mada i danas ima morskih pirata, uglavnom kod obala Afrike.

Kada pomislimo na morske pirate, u mozgu nam se stvori slika mornara koji ima povez preko jednog oka. Uglavnom se do sada mislilo da razlog leži u činjenici što su se oni stalno borili, pa su gubili oči u tučama i bitkama. I onda je povez preko oka bio mnogo prijatniji prizor, umesto da se gleda lice bez oka.

Međutim, nedavno su naučnici otkrili pravi uzrok. Naime, sigurno svi znate neprijatan osećaj kada noću upalite svetlo, pa ne možete da gledate, ili kada iz svetla uđete u mrkli mrak, pa vam je potrebno neko vreme da se oči prilagode, pa počnu da razaznaju predmete.

Za potpunu adaptaciju oka na promenu osvetljenosti okoline, potrebno je oko 20 minuta. Ako je oko zatvoreno, onda nema nikakve adaptacije.

Pirati su često morali da silaze sa palube u unutrašnjost broda. Na palubi je bilo svetlo, dok je u unutrašnjosti broda bio mrak. Tada nije bilo savremenih načina osvetljivanja, pa su lampe morale da se štede.

A pošto su pirati morali da brzo reaguju na situacije, pa im je dobar vid bio prilično bitan, nisu imali vremena da čekaju stalno po 20 minuta da se oči adaptiraju na okolinu. Lakše im je bilo da odrede koje će oko da im služi za svetlo, a koje za mrak, pa su onda ono drugo oko držali zatvoreno.

Na primer, kada su na osvetljenom, otvorili bi oko koje im služi za svetlost, a stavili povez na oko koje im služi za mrak.

Sumnjičavi smo, ali ako ovo jeste istina, morate se složiti da je ovo bila pametna ideja, zar ne?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.