Vanja Kovačević, Tea Lukač, Danilo Ceković i Luka Papić na Agora Doc Marketu u Solunu

Tea Lukač

Na 22. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu, a u sklopu Agora Doc Marketa, od 9. do 13. marta odigraće se i program “Meet the Future: Serbia”. Distributerima, agentima prodaje, programerima festivala i TV stanica, kao i drugim profesionalcima iz oblasti dokumentarnog filma predstaviće se četvoro mladih srpskih dokumentarista: Vanja Kovačević, Tea Lukač, Danilo Ceković i Luka Papić. Oni će tamo predstaviti svoje projekte u fazi nastajanja. Mentor ovih predstavljanja je nagrađivani producent Konstantinos Kontovrakis.

Vanja Kovačević će predstaviti svoj film “Supernova”. Kako stoji u sinopsisu ovog ostvarenja, “Supernova” će nas odvesti u svet rokenrol fotografije. Vodič kroz ovaj veliki i vrlo unosan deo muzičke industrije je fotograf Branislav Brajan Rašić. Nakon nekoliko godina bivanja između Jugoslavije i Velike Britanije, London je 1979. postao Brajanov dom. Uprkos tome što su samouk, njegove fotografije su pomogle u stvaranju idola, uvećanju slave i prisustva velikih muzičkih zvezda u životima običnih ljudi. Značaj njegovog rada potvrđuje činjenica da je jedan od četiri zvanična fotografa legendarnog benda The Rolling Stones.

Tea Lukač će predstaviti projekat svog eksperimentalno-dokumentarnog filma “Koreni”. Ona je i autorka hvaljenog i nagrađivanog dokumentarnog filma “Najvažniji dečko na svetu”.

Danilo Ceković će predstaviti projekat svog “Dnevnika ozbiljnog prestupnika”. U sinopsisu ovog filma stoji kako Danilo, prestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.

Luka Papić će predočiti projekat svog filma “Kutija”, dokumentarno ostvarenje o jednom od najčudnijih razdoblja u modernoj srpskoj istoriji. Na nekonvencionalan način film se bavi počecima delovanja opozicije, formiranjem višestranačkog sistema i prvim „demokratskim“, parlamentarnim i predsedničkim izborima, održanim u Republici Srbiji 1990. godine, kao i posledicama tih izbora.

Svi pomenuti projekti nastaju uz podršku i Filmskog centra Srbije. Ovogodišnje izdanje Međunarodnog dokumentarnog filma u Solunu odvijaće se od 5. do 15. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here