Umetnik pojeo umetničko delo – bananu od 120.000 dolara

0
Foto: Pixabay

Umetničko delo – prezrela banana zalepljena flasterom za zid, koja je prodata za 120.000 dolara – pojedeno je u muzeju. I to nije pojeo posetilac muzeja, već drugi umetnik.

Delo italijanskog umetnika Mauricija Katelana nazvano „Komičar“ bilo je izloženo u galeriji Perotin tokom sajma Art Bazel u Majamiju. Tri kolekcionara su prethodne nedelje kupila banane, odnosno umetnička dela proizvedena u ograničenim serijama.

Međutim, umetnik performansa Dejvid Datuna je to delo skinuo sa zida, oljuštio i pojeo u subotu. „Moj umetnički performans. Volim dela Mauricija Katelana i baš mi se svidela ova instalacija. Vrlo je ukusna“, napisao je Datuna na Instagramu .

Uprkos prvobitnom negodovanju muzejskog osoblja, banana je brzo zamenjena i nije bilo daljih akcija. Potom su nadležni objavili sertifikat autentičnosti, što znači da vlasnik može da zameni bananu.

„Datuna nije uništio umetničko delo. Banana je ideja“ naveo je direktor galerije Lusijen Teras, prenosi Majami Herald.

Banana je simbol globalne trgovine, a često je predmet humora, rekao je ranije osnivač galerije Emanuel Perotin za CNN. Policija je od subote dobila zadatak da obezbeđuje novopostavljenu bananu.

Umetnički sajam Art Bazel u Majamiju jedan je od najznačajnijih u oblasti savremene umetnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.