U Novom Sadu nastavljeno istraživanje o blizancima

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu je oktobra 2017. nastavio svoje istraživanje o blizancima. Ovo istraživanje je deo višegodišnjeg projekta “Nasledni, sredinski i psihološki činioci mentalnog zdravlja i pod pokroviteljstvom je Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije”.

Istraživanja se sprovode na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.. Svi blizanci koji žele da učestvuju u istraživanju mogu se prijaviti za istraživanje tako što će popuniti formular za prijavu. Nakon popunjavanja formulara za prijavu, blizanački par će biti kontaktiran kako bi se dogovorio termin istraživanja. U zakazanom terminu, blizance dočekuju istraživači s Odseka za psihologiju i Medicinskog fakulteta. Istraživanje se sprovodi u nekoliko faza, koje podrazumevaju: opšti lekarski pregled, uzimanje uzorka pljuvačke za DNK analize, popunjavanje upitnika za procenu ličnosti i učestvovanje u računarski podržanom testiranju. Čitavo istraživanje se odvija u prijatnoj i opuštenoj atmosferi u kojoj se blizanci međusobno upoznaju, razgovaraju i druže. Za učesnike istraživanja obezbeđen je ručak kao i nadonada putnih troškova. Nakon istraživanja svi učesnici dobijaju izveštaj o osobinama ličnosti i intelektualnim sposobnostima.

U istraživanju mogu učestvovati i malolentni i punoletni blizanci, kako jednojajčani (monozigotni), tako i dvojajčani (dizigotni) blizanci. Osnivači Registra blizanaca su Odsek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu i Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije.

Sve informacije ostavljene u formularu za prijavu, ali i sakupljene tokom istraživanja se čuvaju u strogoj tajnosti i niko osim nekoliko članova istraživačkog tima ne može da pristupi ovim informacijama. Sakupljene informacije se koriste isključivo u istraživačke svrhe. Detaljnije informacije o samom istraživanju, formular za prijavu, kao i brojne zanimljive informacije o blizancima mogu se naći na vebsajtu Registra blizanaca.

http://www.blizanci.rs

 

Jelena Milošević

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here