Trešnje otklanjaju umor

Slatke crvene bobice predstavljaju omiljeno voće kojem se veselimo s višim temperaturama. Neodoljive trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elegičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromialgijom.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti pa ih ponesite u kancelariju i grickajte kao međuobrok. Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kvercetin) ima antikancerogena svojstva te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kvercetina jer sadrže velike količine po obroku.

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. 20 trešanja je deset puta efektnije od aspirina te pozitivno utiče na giht i bolove od artritisa. Trešnje se smatraju odličnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

https://www.youtube.com/watch?v=BHDroAvWc7s

Foto: pixabay

Izvor: staima.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here