Srpska hrana predstavljena na sajmu u Dubajiu

Na Gulfud sajmu u Dubaiju svoje proizvode tradicionalno predstavljaju izlagači iz Srbije. Najveći svetski sajam hrane, pića i ugostiteljstva, održava se od 17. do 21. februara, a među 5000 izlagača iz 186 zemalja sveta, Srbija ima svoje predstavnike – 13 kompanija koje izlažu i šest koje imaju status posetilaca.

Delegacija proizvođača iz Srbije i ove godine u na sajmu u Dubaiju boravi u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Na štandu Srbije u Hali Šeik Said svoje proizvode predstavljaju: „Zdravo organic“, „Master fruits“, „PIK Bečej“, „Bahus“, „PIK Južni Banat“, „ITN Group“, „PIP Novi Sad“, „Nektar“, „Benlian food“, „Mundorama“, „Bernstein doo“, „Damar confit“ i sirana Jovanović.
Posetioci Gulfuda mogu da se upoznaju sa širokim asortimanom srpskih proizvoda – od sokova i sokića za najmlađe, preko pirinčanih i kukuruznih pločica, pirinčane kaše, džemova, energetskih napitaka, svežih srpskih tartufa i proizvoda od tartufa, do ajvara, voća, povrća, tortilja i vrhunskih sireva.
U svojstvu posetilaca na Gulfudu su kompanije „The Truffles CO. ltd“, „Tisacoop LTD“, „BMD“, „Agranela“, „Agropartner“ i „Mirotin Tisa“.

Sajam Gulfud 2019 otvorio  je Šeik Hamdan Bin Rašid el Maktum, zamenik vladara Emirata Dubai i ministar finansija UAE. Ambasador Srbije u UAE, Stanimir Vukićević posetio je štand Srbije i razgovarao sa predstavnicima kompanija o mogućnostima plasmana proizvoda na tržište UAE i šire.
S obzirom na to da Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda, od čega 50 odsto ponovo izvoze u zemlje Zaliva i istočnu Afriku, ulazak na tržište UAE predstavlja dugoročno obezbeđivanje poslovanja svim proizvođačima hrane i pića iz sveta.
Prošlogodišnji nastup kompanija iz Srbije, takođe u organizaciji PKS i RAS, na Gulfudu bio je uspešan – dogovoreni su izvozni poslovi vredni više od dva miliona evra, a predstavnici srpskih firmi održali su više od 430 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz UAE, drugih zemalja Bliskog istoka i ostalih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.
Najveće interesovanje za naše proizvode pokazali su potencijalni partneri iz Dubaija, Omana, Katara, Rusije, Kanade, Najrobija, Indije, Egipta, Saudijske Arabije, Bahreina, Kine i Južne Koreje.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: jarmoluk/Pixabay.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here