Specijalista za virtuelnu bezbednost i konsultant za učenje na daljinu su zanimanja budućnosti

Svet rada se stalno menja. Dokaz za to je da 10 najtraženijih zanimanja u razvijenim zemljama u 2010. godini nije ni postojalo 6 godina ranije.

0

U bliskoj bududnosti tražiće se zanimanja koja su u nastajanju, ali i ona koja već postoje ukoliko se prilagode savremenim zahtevima i tehnološkim promenama.

Iako za mnoge od njih još ne postoje škole, tj. školski programi, mnogo toga može se saznati u Vodiču za izbor zanimanja koji bi trebalo da osnovcima olakšaju izbor i pomognu u planiranju karijere.

Svet rada se stalno menja. Dokaz za to je da 10 najtraženijih zanimanja u razvijenim zemljama u 2010. godini nije ni postojalo 6 godina ranije. Svetski ekonomski stručnjaci predviđaju da će u budućnosti rasti potreba za zanimanjima koja su tek u nastajanju, ali i za zanimanjima koja već postoje. Uslov je da se moraju prilagoditi promenama – savremenim potrebama, načinu i stilu života.

Zanimanja 21. veka su:

  • ona koja postoje na tržištu rada, ali još uvek nisu u zvaničnoj nomenklaturi (spisku zanimanja),
  • postojeća zanimanja koja su u manjku na tržištu (deficitarna zanimanja),
  • nova zanimanja za koja se očekuje da će biti tražena u budućnosti.

Šta je opis posla konsultanta za učenje na daljinu i specijaliste za virtuelnu bezbednost?

Konsultant za učenje na daljinu

Razvojem multi-medijalnih aplikacija, komunikacija između profesora i studenta/učenika nije više svedena samo na pisanu formu i na fizičku prisutnost, već se pomoću video i tele-konferencija komunikacija sve više upotpunjuje. Konsultant za učenje na daljinu je moderna verzija mentora koji koristi savremenu metodologiju za prenošenje i proveru znanja svojih učenika i studenata. Njegov posao je da organizuje i sprovodi odgovarajuće kurseve putem Interneta, da ocenjuje i drži konsultacije.

Specijalista za virtuelnu bezbednost

Zadužen je za kontrolu i sprečavanje kriminala na interentu. Razvojem interneta sve više obaveza obavljamo online. Zbog veće opasnosti od zloupotrebe raste potreba za stručnjacima koji će omogućiti da se sprovodi zakon u ovoj oblasti. Ovi stručnjaci su potrebni u svim oblastima u kojima se radi sa poverljivim informacijama (bankarstvo, zdravstvo, odbrana i bezbednost, …).

Preuzmite kompletan vodič OVDE.

Izvor:  www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.