Prvi evropski festival tekstopisaca “Strune od svetla” u oktobru u Novom Sadu

U oktobru će u Novom Sadu biti organizovan prvi evropski festival “Strune od svetla” na kome će, pored ostalog, prvi put biti uručena istoimena nagrada za životno delo u domenu doprinosa afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Festival je jedinstven u evropskim okvirima i konceptualno je utemeljen na istoimenoj nagradi za afirmaciju pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio pred deset godina novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić. Nagrada se dodeljivala iz fondacije Saše Radonjića i laureati su pored plakete dobijali po jednu vrednu električnu gitaru iz privatne kolekcije Radonjića. Dosadašnji dobitnici su:  Momčilo Bajagić, Zvonimir Đukić Đule, Nikola Pejaković Kolja, Kralj Čačka, Nikola Vranjković, Milan Korać i Miloš Zubac a počasna statueta je dodeljena Slobodanu Tišmi. Nagrada je postala prestižno priznanje kome se posvećuje nepodeljena i redovna medijska pažnja a smatra se uspehom i kad se neko nađe u užem izboru.

Projekat “Strune od svetla” je reprezentativno predstavljen i na međunarodnom džez festivalu Nišville  2023 kroz čak tri programa u kojima su učestvovali: Kralj Čačka, Miloš Zubac i Bogomir Mijatović a Saša Radonjić se uključio iz Novog Sada preko video bima.  U međuvremenu je formiran i Kreativni klub tekstopisaca “Strune od svetla” čija prezentacija, sa galerijom fotografija ceremonija dosadašnjih uručenja, je dostupna na adresi SOLARIS knjižare – južni izlog.

Festival je petodnevna manifestacija, koja će se odigravati u oktobru a programski sadržaji će biti upriličeni na SPENS-u na više lokacija: teatron, otvorena scena u prizemlju, knjižara Solaris i u veliki amfiteatru na prvom spratu, ovisno od karaktera programa.

Festival je podržao Grad Novi Sad – Uprava za kulturu.

Organizacioni odbor festivala čine:  dr Miroslav Miki Radonjić – teatrolog, Bogomir Mijatović – rok novinar, Filip Markovinović – režiser i Saša Radonjić – pisac i kantautor.

Izvršni producent je IKC Solaris.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here