Prevent: 15 godina uspešnog rada sa marginalizovanim populacijama

Udruženje „Prevent“ osnovano je 2004. godine u Novom Sadu inicijativom mladih ljudi: studenata, srednjoškolaca i lekara sa ciljem unapređenja kvaliteta života ljudi, posebno mladih u riziku i marginalizovanih populacija.

Od samog osnivanja udruženje sprovodi programe posvećene prevenciji narkomanije i polno prenosivih infekcija u populaciji mladih i programe namenjene ranjivim populacijama.

Kako bi se uticalo na posebno osetljivu populaciju adolescenata članovi Udruženja „Prevent“ osmislili su „Školu za vršnjačke edukatore iz oblasti prevencije narkomanije“. Po ovom modelu do sada je održano preko 30 treninga u 20 gradova Repulike Srbije, gde su obučeni vršnjački edukatori da stečena znanja prenose na vršnjake.

Od svog osnivanja Prevent radi sa teško dostupnim populacijama koje su pod posebnim rizikom od HIV infekcije. Program smanjenja štetnosti za osobe koje koriste droge intravenski, sprovodi se punih 12 godina i podrazumeva podelu sterilnog pribora, kondoma, savetovanje, edukaciju, upućivanje na lečenje i testiranje. Usluge se pružaju u mobilnoj medicinskoj jedinici na terenu. Poslednjih 9 godina funkcioniše svratište za osobe koje koriste droge intravenski. Pored navedenih, rad u svratištu obuhavata i usluge koje se ne pružaju na terenu – konsultacije sa psihologom, socijalnom radnicom, lekarom i testiranje na HIV. Za ljude koji su odlučili da izađu iz problema zavisnosti omogućeno je učešće u grupi za (samo)podršku. Na ovaj način je objedinjen set usluga koje se sprovode u programu smanjenja štete među injektirajućim korisnicima droga.

U poslednjih 11 godina Udruženje Prevent sprovodi program smanjenja štetnosti za seksualne radnice (SR). Program podrazumeva savetovanje, edukaciju, podelu kondoma, ginekološke preglede u mobilnoj medicinskoj jedinici, upućivanje drugim lekarima, testiranje na polno prenosive infekcije.

Skrining na tubekulozu među ovim siromašnim, marginalizovanim i ranjivim populacijama sprovodio se 5 godina.

Pompidou Group i Savet Evrope dodelili su Preventu Nagradu  za inovativni rad na prevenciji droga sa aktivnim uključivanjem mladih. Nagrada je dodeljena u Starazburu za igru „Ne radi se čoveče“.

Preventove treninge stručne javnosti do sada su prohađali lekari opšte prakse, farmaceuti, zaposleni u Centru za socijalni rad, pripadnici policije, sudije za prekršaje, prosvetni radnici i članovi drugih nevladinih organizacija.

Prevent je izdavač knjiga na temu vršnjačke edukacije, terenskog rada i intravenskog korišćenja droga.

Posebno smo ponosni na projekat „Mladi su izvor energije“ kojim je tokom 2 godine mladima u opštinama Žabalj i Titel ponuđeno preko 50 različitih sportskih, kulturnih i edukativnih sadržaja kojim je na kvalitetan način upražnjeno njihovo slobodno vreme, ponuđene alternative i nove mogućnosti.

Kada je u pitanju istraživački rad Prevent je učesnik RAR istraživanja u saradnji sa Unicef-om i „Istraživanja među populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a“ (2008, 2012 i 2013. godine), u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, ali i organizuje istraživanja samostalno.

Počev od 2008. godine kada su obučeni članovi udruženja za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, Prevent organizuje terenska testiranja koja daju izvrsne rezultate. Za jedan dan testira se jednak broj ljudi kao u Zavodu za javno zdravlje za ceo mesec. Posebnim uspehom smatraju to što su jedina organizacija civilnog društva koja sa svojom mobilnom medicinskom jedinicom ulazi u krug Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija i tamo sprovedi testiranje.

Kada je reč o izradi strateških dokumenata Prevent je učesnik procesa za izradu Strategije o HIV infekciji i AIDS-u, Nacionalne strategije za zdravlje i razvoj mladih, Nacionalne strategije za mlade, Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini, Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada, kurikuluma za predmet Vaspitanje za zdravlje kroz životne veštine i učesnik reforme Zakona o socijalnoj zaštiti

Prevent je organizator Pozitivnog koncerta (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019), Štrand festa, Svetskog dana borbe protiv Side, Dana sećanja na preminule od Side, Dana zaljubljenih, Svetskog dana borbe protiv Hepatitisa, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, Svetskog dana mentalnog zdravlja, humanitarnih akcija, radionica, seminara, tribina, debata, turnira, takmičenja, konkursa, performansa i mnogih drugih javnih manifestacija…

Učesnici su na manifestacijama Egzit i Festival optimizma (Bejbi Egzit) od osnivanja istih, raznim kulturnim, edukativnim i zdravstvenim manifestacijama: Svetski dan zdravlja, Moto fest, Full moon party, Parkiraj pametno, To be punk, Romart, Mladi talenti, Evropski dan informisanja mladih, Kulpin fest, Gitarijada Ratkovo, Green fest, Dunavske noći Adice, Sajam volonterizma, Selfest, Kulpin fest, Sirmium Rocks Fest, Skladište fest, Žilvernovske novonaseljske iluminacije, Dobrodošli na Naselje, Kikindski omladinski festival, Rock Village festival…

Prevent je akreditovan za sprovođenje programa omladisnkog rada u NAPOR-u (Nacionalna asocijacije praktičara/ki omladinskog rada), član Krovne organizacije mladih Srbije, Y-peer mreže, Vojvođanske HIV mreže, Koalicije za smanjenje štetnosti i stranih mreža IDPC, Colerration, Vienna NGO, Aids Action Europe i osnivač Drug policy network South-east Europe i At Risk Youth Social Empowerment, a sarađuje sa brojnim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

U dosadašnjem periodu novac za rad udruženje je dobijalo od sledećih domaćih i stranih donatora i pomoć od društveno odgovornih kompanija: Globalni fond ujedinjenih nacija za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Crveni krst Srbije, Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu Grada Novog Sada, Omladina Jazas-a Beograd, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje upravu i nacionalne zajednice, Ekonomski institut, UNDP, UNAIDS, Svetska banka, Opština Inđija, Ekumenska organizacija, Institut za javno zdravlje Srbije, Opština Arilje, PIK Bečej, Merkator-S, Komercijalna banka.

Sajtovi:

www.prevent.org.rs

www.antidiskriminacija.rs

www.dropin.rs

Facebook stranice:

Prevent

Testbook

Pozitivan koncert Novi Sad

Ne radi se, čoveče

Mladi su izvor energije

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here