Predavanje kustosa Valerija del Bavilja u Beogradu

Valerio del Baviljo, samostalni kustos i edukator iz Brisela održaće javno predavanje pod nazivom Javni program kao ”alternativni prostor”? u ponedeljak, 28. oktobra od 18 sati u Salonu Muzeja Savremene umetnosti. Predavanje je deo programa kustoskog kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude” koje je, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, besplatno i otvoreno za javnost.

Kako su prakse javnog programiranja intervenisale u ovoj situaciji i šta je uloga institucija koje pružaju alternative prefabrikovanim strategijama za umetnički profesionalizam? Da li formati javnog programa generišu procese samorefleksije o funkcijama, misijama i upravljačkim strukturama institucija? Može li to doprineti artikulisanju sistema vrednosti u kustoskim praksama u kojima različiti oblici učenja, društvenog ophođenja i javnosti mogu postojati jedan uz drugi?

U svom predavanju, Valerio del Baljivo fokusiraće se na određeni broj projekata koji obuhvataju njegove tekuće interese u vezi alternativnog obrazovanja, istorije prostora koje vode umetnici i interakcije sa publikom. Sa posebnim akcentom na razmatranje načina na koji formati javnih programa mogu da budu mesta na kojima će se razmišljati o široj, opštedruštvenoj proizvodnji političkih, ekonomskih i socijalnih alternativa.

Valerio del Baljivo je samostalni kustos, edukator i dugogodišnji saradnik koji živi i radi u Briselu. Kolaborativna istraživanja, alternativna edukacija, fikcija i pripovedanje igraju kontinuiranu i vitalnu ulogu u metodologiji i interesovanjima del Baljiva. Bio je učesnik „Curatorlab“ (Kustoska laboratorija), nezavisnog kustoskog kursa organizovanog na Univerzitetu Konstfak u Stokholmu (2011), i trenutno završava svoje doktorske studije na Univerzitetu Midlseks sa istraživanjem fokusiranim na javnu interakciju i eksperimentalnu pedagogiju u samopokrenutim umetničkim institucijama. Bio je učesnik programa “Real presence” u Beogradu 2000. godine. Tokom poslednjih godina, kustosirao je izložbe i projekte za organizacije kao što su, „Apexart“ (Njujork), „Kunstverein“ (Milan), „Konsthall C“ (Stokholm), „Kunsthalle WUK“ (Beč), „AzkunaZentroa“ (Bilbao), i „Fondazione Sandretto Re Rebaudengo“ (Torino), između ostalih.

Godine 2017. pokrenuo je Institut stvari koje će doći, putujući umetnički program sa ciljem istraživanja oblika imaginativne spekulacije kao kulturnih strategija i metodologija za kritičke pozicije. Svake godine Institut se fokusira na različite teme, pozivajući umetnike da predstave radove koji će uspostaviti interakciju sa drugim disciplinama.

“Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSC) je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here