Pravilni položaji za spavanje koji će rešiti mnoge zdravstvene probleme

Više od trećine života provodimo u spavanju. Odmor i celokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo i šta radimo pre nego što se ušuškamo u topao mekan krevet.

Prikupili smo za vas preporuke čitave plejade specijalista, o tome kako treba pravilno spavati, da bi se rešili ili izbegli postojeći zdravstveni problemi.

BOL U RAMENIMA

Ako vas bole ramena kada se probudite, izbegavajte spavanje sa strane. Takođe izbegavajte spavanje na stomaku jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave. Uzmite još jedan jastuk i zagrlite ga na stomaku. Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite da spavate na leđima, spavajte sa strane ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago ka gore i postavite jastuk između kolena. Izbegavajte da stavljate ruku ispod glave.

BOL U LEĐIMA

Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari dušek, vreme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas. Postavite jastuk ispod kolena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodahte i mali umotan peškir ispod donjeg dela leđa kao dodatnu podršku.

Ako volite da spavate na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite da spavate sa strane, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge ka grudima, sa prirodno zaobljenim leđima.

BOL U VRATU

Kao i bol u leđima, vratu takođe treba podrška. Spavanje na leđima sa jastukom ispod glave i obe ruke je najbolja opcija za vas. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite da spavate sa strane, postarajte se da vam jastuk nije previše visok.

Idealna visina treba da bude u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilnom položaju vrata. Ako volite da spavate na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Spavanje na jednoj strani celo veče loše utiče na vrat.

NE MOŽETE DA ZASPITE

Teško je otići u krevet bez telefona ili računara, ali bi trebalo. Ovo vrlo pomaže ako želite da zaspite. Svetlost ekrana utiče na ciklus spavanja. Izbegavajte konzumiranje kofeina, energetskih i gaziranih pića, crnog čaja i čokolade – bar noću, 6 sati pre spavanja. Vežbajte ujutru i poslepodne, jer pomaže celom telu i poboljšava cirkulaciju krvi.

NE MOŽETE DA SPAVATE

Ako se često budite u sred noći, trebalo bi da prestanete da koristite gedžete pre spavanja, kao i alkohol. Alkohol remeti balans vode i utiče na ciklus spavanja. Takođe proverite temperaturu u sobi – idealna treba da bude između 20 i 22 stepena.

HRKANJE

Izbegavajte spavanje na stomaku, jer u ovom položaju tkivo grla i jezik padaju unazad i dužavaju disajne organe. Oprezno izaberite jastuk. Previše mekani mogu da izazovu da vam glava utone unazad, zbog čega je dobro da koristite bar još jedan jastuk. Spavanje sa strane je dobro, jer vam je glava u prirodnom položaju i ništa ne ometa disajne organe.

BOL U NOGAMA

Bol u nogama je obično iznenadan grč ili zatezanje mišića nogu, stopala ili butina. Skoro 80% ljudi pati od ovog problema, bez obzira na starost. Ovo je često povezano sa nekom bolešću, oštećenjem nerava ili nedostatka elemenata.

Ako često imate ovaj problem, obratite se lekaru. Jedan od najboljih načina da zaustavite grč je da protežete i ojačate mišiće. Samo zapamtite: ako želite da postignete dobre rezultate, treba redovno da vežbate.

DRUGI PROBLEMI

Ako imate čestu gorušicu, dobra ideja je da spavate na levoj strani, jer ova pozicija sprečava sadržaj stomaka od vraćanja u jednjak, sprečavajući samim tim gorušicu. Da li imate bolove ili grčeve u nogama zbog loše cirkulacije?

Koristite jastuk ispod nogu kako bi noge bile malo izdignute. Takođe, pokušajte malo da ih istrljate ili izmasirate pre spavanja. Izbegavajte kafu najmanje 6 sati pre spavanja.

Izvor: uspesnazena.com

Foto: planetazdravlja.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here