Omladinski klub OPENS akcijom ozelenjavanja proslavio početak proleća

Akcijom prolećnog ozelenjevanja prostora ispred Omladinskog kluba OPENS, volonteri i članovi projektnog tim inicijative OPENS 2019 obeležili su početak proleća, ali i početak  niza aktivnosti koje će Inicijativa sprovoditi naredne tri godine.

U akciji ozelenjavanja učestvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević i član gradskog veća Novog Sada za sport i omladinu, Ognjen Cvijetićanin.

Koordinator Inicijative OPENS, Vukašin Grozdanović, tom prilikom istakao je da za ovih šest meseci koliko Klub postoji, već dosta urađeno na uključivanju mladih u procese odlučivanja, te da je to odličan uvod za Youth creative polis koji bi 2019., kada je Novi Sad i Omladinska prestonica Evrope, već trebalo da poprima neke obrise.

„Takođe smo danas razgovarali o nekim metodama i načinima kako da nastavimo saradnju i vidimo šta nas sve čeka u 2017, 2018. i 2019. kada je Novi Sad i Prestonica mladih i sve ovo što smo uspeli do sada da uradimo i sve ono što nas čeka je u stvari jedan veliki posao, i pokazatelj da kada mladi i predstavnici mladih zajedno sa donosiocima odluka i uz podršku grada i ministarstva mogu da urade velike stvari i da stvari koje radimo u Novom Sadu budu prepoznate na evropskom nivou, te da pokažemo da sve što radimo radimo zbog mladih i da se efekti tog rada vide“, dodao je Grozdanović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da Grad nastavlja sa podrškom Inicijativi OPENS, ali ne samo formalno, kroz tiutlu, već i direktno, „kroz udruživanje, koordinaciju i organizaciju desetine omladinskih organizacija koje rade u Novom Sadu“, ističući da od prvog dana računa i na podršku Ministarstva.

„Meni je lako da čekam 2019. godinu jer OPENS ima sjajan tim i prosto im samo treba omogućiti da rade, a ovo je jedan od vidova podrške. Ove prostorije smo dali OPENSu, odnosno omogućili da se ovde održava veliki broj radionica i događaja“, dodao je Vučević.

Više puta smo isticali koliko je značajna ova nagrada za Novi Sad i za Srbiju i pravi pokazatelj koliko je važan odnos jedinice lokalne samouprave prema mladima, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

„Danas smo uspeli da pokažemo koliko sa entuzijazmom mladih ljudi i minimalnim ulaganjima možemo dobiti jedan ovakav OPENS klub, otvoren za sve mlade i koliko takve radionice pomažu mladima da se aktiviraju i da kroz direktan dijalog i uključivanje u svakodnevnicu mogu sebe da nadograde, ali i prenesu poruku svim svojim kolegama i mladima šta su pravne vrednosti“, dodaje Udovičić.

Omladinski klub OPENS otvoren je 15. oktobra 2016. i od tada je održano više od 400 radionica i događaja za mlade iz Novog Sada. Svakodnevno je klub nekoliko sati otvoren za sve organizacije mladih i za mlade na teritoriji Novog Sada i do sada je ugošćeno preko 30 novosadskih organizacija i nekoliko hiljada mladih je prošlo kroz taj klub.

Foto: V. Veličković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here