Odakle potiče nazdravljanje?

Udaranje i nazdravljanje čašama je u mnogim kulturama običaj koji se praktikuje kod svakog konzumiranje alkohola, naročito na zabavama. Nekada se nazdravlja u čast posebne osobe ili događaja, dok je nekada to samo odraz dobrog raspoloženja.

Poreklo ovakvog običaja još uvek nije do kraja razjašnjeno, ali postoje dve teorije.

  1. Prvo objašnjenje, potkrepljeno brojnim istorijskim izvorima, smatra da običaj potiče iz srednjeg veka, iz zapadne Evrope. Tada je, kada god bi se pilo u društvu, postojala opasnost da vam neko namerno ubaci otrov. Stoga je uveden običaj, kao znak dobre namere, da se pre svakog ispijanja gosti međusobno udaraju čašama. Udaranje čašama bi izazvalo i prosipanje dela pića iz jedne čaše u drugu. Pića bi se pomešala, tako da je postojala verovatnoća da otrov dospe u čašu one osobe koja ga je podmetnula. Na ovaj način se iskazivala dobar namera i dokazivalo da je bezbedno piti. S vremenom je običaj prerastao u naviku i znak dobre volje i sreće. Posle se raširio po celom svetu.
  2. Drugo tumačenje porekla nazdravljanja smatra da sve potiče od starih paganskih običaja. U vremena pre hrišćanstva postojao je običaj namenjivanja hrane bogovima i drugim mitskim bićima. Od toga se smatra da potiče i običaj dizanja čaša u vis i nazdravljanje.

Mi danas nazdravljamo prijateljstvu! Živeli!

Izvor: daliznate.com

Foto: dreamtime.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here