NS EKO-DINAR: Nastavlja se prikupljanje predloga za uređenje zelenila i uklanjanje otpada

0

Na sajtu nsekodinar.rs više od 100 građana i građanki Novog Sada, Futoga, Kisača, Begeča, Kaća i Petrovaradina ostavilo je svoje predloge. Postavljeno je ukupno 67 predloga u oblasti zelenila – za sadnju drveća, šiblja, cveća i drugog zelenila,  rekonstrukciju ili podizanje novog travnjaka, negu biljaka i uklanjanje bolesnih i  starih stabala i samoniklog rastinja i 33 predloga u oblasti otpada – za uklanjanje divljih deponija, rasutog smeća i sanaciju degradiranih površina.

Na sastanku koji je organizovan 18. marta u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, prva Lista prikupljenih predloga predata je nadležnima sa ciljem da se uvrste u godišnji Program. U razgovoru sa predstavnicama Gradske uprave i JKP “Gradsko zelenilo” razmatrane su mogućnosti za unapređenje načina prikupljanja predloga, ali i ograničenjima koja postoje kada je u pitanju njihova realizacija. Predloženo je i uvođenje redovne javne rasprave u procesu kreiranja godišnjeg Programa, koji bi bio prepoznat kao stalni mehanizam učešća građana i građanki i omogućio da se i predlozi i njihova realizacija usaglase sa dinamikom planiranja i sprovođenja aktivnosti javno-komunalnih preduzeća.

Nakon ovog sastanka, organizovan je i susret sa predstavnicima JKP “Čistoća” kako bi se dobile informacije o konkretnim problemima koje su građani i građanke prijavili u oblasti otpada, mogućnostima da se oni reše, ali i preporuke za što odgovornije i efikasnije odlaganje i prikupljanje otpada u Novom Sadu.

Krajnji cilj koji kroz ove aktivnosti Inženjeri zaštite životne sredine žele da postignu jeste uspostavljanje jasno definisanih, transparentnih, funkcionalnih i trajnih mehanizama učešća građana i građanki u procesima kreiranja javnih politika i donošenja odluka, pa će se prikupljanje predloga putem interaktivne mape nastaviti. Na svaka tri meseca, oni će biti predati nadležnoj upravi i javno-komunalnim preduzećima.

“Ovim putem upućujemo poziv Novosađanima i Novosađankama da putem posebno kreirane mape nastave sa prijavljivanjem svojih predloge koji se odnose na dve grupe aktivnosti: otpad i zelenilo”, poručuju iz Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

Foto: iz arhive Inženjera zaštite životne sredine (MZ Podbara: Okretnica autobusa broj 6 –predlog građana i građanki za uređenje travnjaka i postavljanje mobilijara za igru i više klupa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.