Najbolja vina iz regiona u Beogradu na vinskom salonu Grand Tasting

Prvi salon vina Grand Tastingu

Drugo izdanje vinskog salona Grand Tasting, proglašenog za najbolju vinsku manifestaciju Srbije u prošloj godini, održaće se 28. marta u hotelu Metropol Palace Beograd. Biće to prilika da publika ponovo na jednom mestu vidi najbolje vinare iz Srbije i regiona i proba vina koja su lično oni izabrali kao najbolja iz svojih podruma, a od kojih su mnoga nedostupna na tržištu!

Već sam spisak učesnika dovoljno govori svakom poznavaocu vinskih prilika u regionu: Chateau Kamnik, Krauthaker, Vukoje, Kozlović, Jakončič, Podrum Radovanović, Simčič, Plantaže, Temet, Enjingi, Tikveš, Benvenuti, Milijan Jelić, Matošević, Boškinac, Budimir, Bovin, Cilić, Bire, Nuić, Degrassi, Korta Katarina, Podrum manastira Tvrdoš, Dukay-Sagmeister, Deurić, Vista Hill, Bibich, Škegro, Ščurek i Sirk, uz specijalne goste, najpoznatiju tursku vinariju Chamlija i jednog od najistaknutijih svetskih proizvođača slatkih i predikatnih vina Bodren, te prateći program „Selekcija regionalnih oranž vina“, gde će se predstaviti vinarije Clai, Maurer, Bikicki, Svetlik, Milina, Podveršič, Mansus, Prus, Kabola, Klet Brda, Terpin…

Ono što ljubitelje vina ipak najviše interesuje su vina koja će ove ugledne vinarije doneti u Beograd, a što je Grand Tasting pretvorilo u svojevrsnu vinsku ligu šampiona, mesto na kojem se pokazuju maksimalni dometi i veliko bogatstvo lokalnih sorti.

Tako će Grand Tasting biti jedino mesto u Srbiji gde će moći da se proba po mnogim listama najbolje hrvatsko vino prošle godine Santa Elisabetta 2015 Benvenuti od lokalne sorte teran, kojeg je praktično više nemoguće nabaviti bilo gde, baš kao i legendarno vino Defora korčulanske vinarije Bire, od autohtone sorte grk, koje će posetioci Grand Tastinga moći da probaju iz čak dve poslednje berbe!

Iz vodeće hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 u Beograd dolaze, između ostalih vina, i čuvena žilavka Carsko vino 2015, te tri arhivske berbe jednog od najboljih vina u regionu Vranac Rezerva; ekskluzivna vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja donosi pet arhivskih etiketa, među kojima i Merlot Single Vineyard 2013 u duplom magnumu, Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2013, Chardonnay Barrel Fermented 2006, a kao posebna poslastica Ten Barrels Syrah 2015 u pakovanju od šest litara; Marjan Simčič, jedan od najuticajnijih slovenačkih vinara, izneće selekciju nagrađivanih vina iz svog podruma, među kojima je i Pinot Noir Opoka 2016, koje je poznati svetski stručnjak Džejms Sakling ocenio sa 95 bodova; Vlado Krauthaker, ikona hrvatskog vinarstva, predstaviće Graševinu Mitrovac 2013, Chardonnay Rosenberg 2012, Blauburger 2004, bordošku kupažu MERCS 2011, čitavu liniju fantastičnih oranž vina Kuvlakhe, te arhivsku Graševina izborna berba 1994, praktično sve raritetna vina prvi put u Srbiji!

Jedna od atrakcija ovogodišnjeg Grand Tastinga je svakako i vinarija Boškinac s Paga, čija vina prvi put dolaze u Srbiju, a koja mogu da se probaju uglavnom samo u ekskluzivnim restoranima, kakav je i onaj koji radi u okviru butik hotela uz samu vinariju u Novalji i čiji je gost svojevremeno bio i slavni kulinarski putopisac Entoni Borden.

Makedonski Bovin će predstaviti najprestižnije etikete raskošno vrelog vranca, koje spadaju i među najskuplja vina u regionu – A’gupka 2012 i Era 2011, te i bukvalno nekoliko poslednjih boca vina My Way 2011!

Vinarija Bibich, koju vodi hrvatski vinski enfanat terrible Alen Bibić, glavni je promoter lokalnih dalmatinskih sorti babić, plavina, lasina, debit i pošip, a najviše interesovanja već sada pobuđuje beogradska premijera njegovog vina Aleph 2013,

trenutno najskupljeg u Hrvatskoj, a tu je i jedno od najcenjenijih vina u regionu poslednjih godina Bas de Bas crno 2015, oba u pakovanjima duplog magnuma! Lista vanserijskih vina na Grand Tastingu 2020 zapravo je lista svega onoga što je svaka od pozvanih vinarija donela, jer među njima praktično nema vina koje ne zaslužuje punu pažnju!

Najskuplje tursko vino ikada na Grand Tastingu

Specijalni gost ovogodišnjeg Grand Tastinga biće turska vinarija Chamlija, koja u Beograd donosi najskuplje tursko vino ikad – kaberne sovinjon Django 2016 napravljen u svega 2.000 boca, a koje će lično predstaviti vlasnik vinarije Mustafa Čamlidža! U pitanju je stopostotni kaberne iz najboljeg vinograda vinarije koja se nalazi u podnožju planine Strandža. Vino je posvećeno legendarnom ciganskom gitaristi Đangu Renartu i pušteno na tržište krajem prošle godine po ceni od 120 evra za flašu!

Što se srpskih vina tiče, među učesnicima će se naći i najbolja srpska vinarija u prošloj godini Temet, koja će predstaviti Tri Morave rezerva crveno 2016, najbolje crveno vino Srbije za 2019. godinu, i Tri Morave rezerva belo 2016, najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte za prošlu godinu, zatim najbolje belo vino Srbije za 2019. godinu Onyx belo 2017 vinarije Cilić, najbolje organsko vino Srbije Furmint Kew 2016 Dukay-Sagmeister, najbolji penušavac Srbije u 2019. godini Princeps Brut Nature 2015 Deurić, najbolje roze vino Srbije Rose Premium 2018 Vista Hill…

Posebno zadovoljstvo biće dolazak Mije Radovanovića, najpoznatijeg srpskog vinara i pionira ovdašnjeg vinskog preporoda s početka devedesetih godina, koji će iz svog Podruma Radovanović izneti nekoliko arhivskih berbi legendarnog kabernea, te jubilarni Cabernet Sauvignon 25 iz 2012. godine u magnum pakovanju, što je iskustvo koje možete doživiti samo u retkim prilikama!

Budući da će se na Grand Tastingu 2020 točiti brojna raritetna vina, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svakog vina, vrhunsku vinsku čašu i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji. Takođe, na licu mesta će biti postavljeni i punktovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Kako bi se stvorili maksimalni uslovi za posetioce i prisutne odabrane vinare, broj ulaznica za ovaj vinski spektakl ograničen je na 1.000 i mogu se rezervisati i kupiti putem maila  redakcija@vino.rs  ili na telefone: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279, kao i online preko sajta tickets.rs i na njihovim prodajnim mestima u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here