Na kafu i čaj u “Dve šolje”

0

Centar za razvoj inkluzivnog društva – CRID je udruženje građana čija je misija stvaranje uslova za inkluzivno društvo kroz aktivnosti i projekte  kojima se  utiče na ostvarivanje ravnopravnosti osoba sa invaliditetom kroz  poštovanje ljudskih prava na pristupačnost i kroz njihovo slobodno, izborno obrazovanje i zapošljavanje kao najviši oblik inkluzivnog društva.

Osnovali su i svoje socijalno preduzeće u skladu sa idejom da osobe sa invaliditetom budu samostalne, a udruženje ekonomski nezavisno. CRID je prostor koji je ranije korišćen za kancelarije, ustupio socijalnom preduzeću koje se zove “Dve šolje”. Ovo preduzeće se bavi prodajom kafe i čajeva na malo, a u svom sastavu ima ogranak uslužnih delatnosti: za posluživanje napitaka i catering.
“Dve šolje” ima dve osobe sa invaliditetom koje su zaposlene u tom preduzeću i dve mlade osobe koje rade honorarno. Tako podržava i obezbeđuje ekonomsku sigurnost osobama sa invaliditetom i mladima, koji su najugrozenija i procentualno najmanje zaposlena kategorija u društvu.
Ovo socijalno preduzeće u saradnji sa svojom maticom udruženjem CRID i dalje radi na humanitarnim aktivnostima, pa se dinar od svakog prodatog proizvoda ili usluge odvaja za lokalnu zajednicu ili druge organizacije osoba sa invaliditetom.
Takođe, radom ogranka koji se bavi uslužnim delatnostima preduzeće ne stiče profit već omogućava da zaposlene osobe sa invaliditetom lakše zarade svoje plate.
“Dve šolje” poštuje pravila pristupačanosti, tako omogućava da osobe sa invaliditetom dolaze da popiju topli napitak i tokom zime u pristupačnom prostoru i omoguće sebi aktivan društveni život šo je jedan od važnih aspekata inkluzije osoba sa invaliditetom.

Sajt: www.crid.org.rs

Facebook: https://www.facebook.com/nvocrid/

Izvor: CRID

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.