Koje biljke zaista prečišćavaju vazduh koji udišemo?

Kućne biljke mogu napraviti prava čuda u jednom domu. One mogu oživeti jedan prostor, dati mu dašak boje i pročistiti vazduh…

Ali, nisu sve biljke podjednako efikasne, kada govorimo o filtriranju štetnih toksina iz vazduha i brojnih zagađivača koji su svuda oko nas. NASA je sprovela Studiju o čistom vazduhu i identifikovala biljke koje najbolje i najefikasnije filtriraju vazduh u zatvorenom prostoru. Sve biljke koje su oni istraživali i označili kao produktivne i efektivne mogu se naći u lokalnim cvećarama. Prema NASA-i, postoji 18 biljaka koje pročišćavaju vazduh u našem domu i poboljšavaju njegov kvalitet, a svaka od njih utiče na određeni toksin.

Koje sve štetne elemente sadrži vazduh koji udišemo?

  • Trihloretilen – može se naći u mastilu štampača, lakovima, lepkovima i razređivačima.
  • Formaldehid – nalazi se u papirnim i plastičnim kesama, maramicama, ubrusima, salvetama, daskama za sečenje, podovima od iverice i sintetičkim materijalima.
  • Benzen – koristi se za kreiranje plastike, smole, sintetičkih vlakana, farbi, deterdženata, lekova i pesticida. Može se naći i u duvanskom dimu, lepku, farbi i vosku za glancanje nameštaja.
  • Ksilen – nalazi se u gumi, koži, lepku, duvanskom dimu i štetnim gasovima koje proizvode automobili.
  • Amonijak – nalazi se u sredstvima za pranje prozora, glancanje podova, mirišljavim solima i đubrivima.

Kao i sve druge hemikalije, ova jedinjenja imaju različita dejstva, odnosno efekte na čoveka, koje zavisi od velikog broja faktora, uključujući količinu kojoj ste izloženi, način izlaganja i formu hemikalije. One u ljudskom organizmu mogu izazvati brojne probleme, sa različitim simptomima, koji možda na prvi pogled mogu delovati prilično naivno.

Međutim, prema najnovijem istraživanju NASA-e, sve ove probleme možemo rešiti sobnim biljkama. Evo koje biljke oni preporučuju:

Phoenix Roebelenii

Ova vrsta palme je najmanja iz porodice Phoenixa. U većini slučajeva, ona se gaji kao sobna palma, zbog svoje osetljivosti, a veoma je teška za uzgajanje, pa se ne preporučuje početnicima. Njeni listovi su izuzetno tanki i osetljivi, pa je nikako ne treba izlagati niskim temperaturama. Potrebna joj je velika vlažnost vazduha, pa se često mora orošavati, kako bi se sprečilo sušenje listova. Tokom leta, treba je držati u delimičnoj hladovini, iako se može navići i na direktnu izloženost suncu. Zimi mora biti na temperaturi od oko 15 stepeni, sa što više svetlosti, dok joj suv vazduh nikako ne odgovara.

Nephrolepis Exaltata

Ova tropska paprat nije toliko zahtevna za negu, ali nije ljubitelj hladnog vremena. Nije poželjno da tokom zime bude van tople prostorije, odnosno izvan kuće, ali to ne mora da znači da neće preživeti hladno vreme. Veoma je zgodna za uzgoj u kući, jer dosta dobro podnosi hladovinu i mračne prostore, dok joj je potreban vlažan vazduh. U stanovima sa centralnim grejanjem, potrebno je redovno vlažiti celu biljku, koja je inače veoma otporna i ima lep oblik. Ona može živeti godinama, ali takođe može odjednom uvenuti bez nekog posebnog razloga.

Nephrolepis obliterata

Ovo je specijalna vrsta paprati, koja potiče sa podneblja Australije, ali uspeva u zatvorenim prostorima širom sveta. Nije osetljiva na manjak vlage u vazduhu, pa je zato idealna za stanove sa centralnim grejanjem. Najbolje je kada ima izobilje jake, ali indirektne svetlosti. Osetljiva je na previše i premalo vode, pa je treba zalivati redovno, sa pauzama, kako bi zemlja imala priliku da se isuši pre sledećeg zalivanja. Ima pozitivne uticaje u domovima, tako što reciklira formaldehid i ksilen.

Chlorophytum comosum

Ovo je jedna od onih biljaka, koja je među najlakšima, kada govorimo o uzgoju i razmnožavanju. Veoma lepo izgleda na visokim policama ili u visećim saksijama, raste gotovo svuda i ima interesantne, zelene listove sa belim šarama. Traži veoma malo svetlosti, pa je dobra za male u skučene prostore, i nikako ne voli direktnu sunčevu svetlost. Treba je zalivati dva puta nedeljno tokom leta, i jednom nedeljno tokom zimskog perioda.

Aglaonema modestum

Ova biljka je poreklom iz južne Azije i okarakterisana je izuzetno lepim, velikim listovima. U odgovarajućim uslovima, njena nega je veoma jednostavna. Ona traži dosta toplote i vlage tokom cele godine i dosta svetlosti. Treba voditi računa da ne bude previše zalivena, a tokom zime mora biti dobro zaštićena od niskih temperatura. Ne podnosi direktnu svetlost, promaju i dim.

Chamaedorea Seifrizii

Ova sobna biljka poznata je kao bambus palma ili trska palma, a koristi se za unos dodira tropske atmosfere u enterijer vašeg doma. Ona je poznata kao jedan od najboljih prečišćivača vazduha, dok takođe održava optimalni nivo vlage u zatvorenoj prostoriji. Kada se gaji u dobrim uslovima, cveta kao veoma mlada, i ima nežne žute cvetove. Obično se drži u hodniku, kako bi sprečila širenje toksina iz jedne prostorije u drugu, a odličan je izbor za dekoraciju oko nameštaja.

Ficus Benjaminea

Ova sorta fikusa je verovatno najpoznatiji varijetet ove porodice biljaka, sa malim listovima i skladno opuštenima granama. Listovi su svetlo zeleni sa peteljkama, a potrebno im je svetlo mesto za optimalni razvoj. Veoma su osetljive na promaju, dok su otporne na suv vazduh. Savetuje se kupovina lepog grmolikog oblika, a nikako ona kojima lišće otpada ili koje je na donjem delu požutelo. Zahteva temperature od minimum 13 stepeni, dok tokom leta mora biti u hladnovini.

Epipremnum aureum

Ova biljka je postala jako popularna, jer se lako gaji i ne zahteva posebne uslove. Odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim jakih vrućina. Od količine svetlosti, zavisiće izgled vaše biljke, koja voli redovno, ali ne preterano zalivanje.

Anthurium andraeanum

Ova biljka zahteva temperaturu od oko 16 stepeni, veliku vlažnost vazduha i dosta indirektne svetlosti. Treba je zalivati vodom sobne temperature, sa orošavanjem listova tokom najtoplijih dana.

Liriope Spicata

Ovo je vrsta niskog rastinja, koja potiče iz istočne Azije, sa belim cvetovima koji mogu biti do boje lavande. Njen rast je prosečan, a uživa u delimično zasenčenoj sunčevoj svetlosti. Tolerantna je na razne uslove zemlje, vlagu i sušu.

Rhapis excels

Ova biljka je vrsta palme sa širokim listovima, i potiče iz Kine. Uživaju u prostorima sa niskom količinom vlage, pa su idealne za kućne i kancelarijske prostore. Treba je zalivati redovno, ali ne preterano. U suštini, njeno održavanje je veoma jednostavno, pa kupovinom ove biljke, dobijate dugotrajnog prijatelja.

Gerbera jamesonii

Ovo je specijalna vrsta Gerbera, koja potiče sa tla južne Afrike, i poznata je kao Barberton Gerber. Potreban joj je prostor sa srednjom vlagom, dobro osušena zemlja i direktna sunčeva svetlost, dok u toplim krajevima uživa i u popodnevnoj hladovini. Najbolje uspeva u prostorima gde su dani topli, a noći nešto hladnije. Treba je zalivati toliko da zemlja ne bude u potpunosti suva, ali bez preterivanja.

Dracaena Marginata

Ovo je standardna dekorativna sobna biljka, koja pripada porodici ljiljana. U Engleskoj je zovu Zmajevo drvo, dok je kod nas rasprostranjen naziv Marginata. Odlično podnosi suvo tlo i neredovno zalivanje, a uživa u temperaturama koje su minimalno 15 stepeni. Ne morate je često zalivati tokom zime, dok tokom leta, možete ponekad orositi njeno lišće.

Hedera helix 

Iako je bršljan skromna biljka po prirodi, on ipak zahteva određenu dozu nege. Treba mu mesto koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti, ali nije ni totalno mračno, svež i vlažan vazduh i redovno, ali ne i preterano zalivanje.

Sansevieria trifasciata Laurentii

Ovo je jedna od retkih biljaka koje odlično uspevaju u zatvorenim prostorima. Prija joj suv vazduh i delimična hladovina, pa dobro uspeva manje osvetljenim prostorijama, koje ipak nisu u potpunosti mračne. Jedini specijalni zahtev koji ova skromna biljka ima jeste povremeno, nežno brisanje prašine sa lišća. Najviše joj odgovara temperature od 12 do 15 stepeni, i ona ne podnosi previše vlage. Zimi je dovoljno zalivati jednom nedeljno, pri čemu saksija u kojoj se ona nalazi mora imati dobru drenažu.

Dracaena Fragrans Massangeana

Ova biljka je poznata kao deo grupe biljaka koje idealno uspevaju u zatvorenim prostorima, bez mnogo muke. U zamenu za malo nege i pažnje s vremena na vreme, ova biljka će ulepšati naš prostor i pročisititi ga od toksina. Ona uživa u delimično zasenčenim prostorima, nikako na direktnoj svetlosti. Zemlja u kojoj se nalazi treba da bude vlažna, što je u sredini između suve i mokre, tako da zalivanje treba da bude ograničeno. Potrebna joj je prosečna količina vlažnosti zbog lepote njenih listova, a uživa na temperaturama između 16 i 24 stepena.

Spathiphyllum

Ova sobna biljka ne zahteva neku posebnu negu, a najbolje uspeva na svetlom mestu, pored prozora. Treba je zalivati ustajalom vodom, i ne treba je iznositi na prostor gde će biti izložena dikretnom suncu. Do početka prvog mraza, ona može biti napolju, nakon čega je treba uneti u kuću.

Chrysanthemum morifolium

Ova vrsta hrizanteme je veoma popularna sobna biljka, a veoma je jednostavna za održavanje. Uživa u svakom prostoru sa prosečnim nivoom vlage i svetlosti, a potrebno ju je zalivati dva do tri puta nedeljno.

Izvor & foto: www.mojenterijer.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here