Javno predavanje Aresa Športe u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Treće po redu javno predavanje u okviru kustoskog kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude” održaće Ares Športa, direktor i suosnivač Fondacije „Lumbardi“ u subotu, 5. oktobra u 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Predavanje pod nazivom “Šta bi institucije mogle/trebalo da rade” koje je podržala Fondacija “Hajnrih Bel” otvoreno je i besplatno za javnost.

U okviru predavanja, ovaj kulturni radnik koji živi na Kosovu predstaviće i prodiskutovati proces koji je stavio na raspolaganje vreme i mogućnost preispitivanja stvari kao što su funkcija institucija javnog servisa u 21. veku, mogućnost strukture sa naročitom misijom u uslovima normalizovane nestabilnosti, te artikulisanje institucije u odnosu na ekologiju njenog okruženja.

Ares Športa završio je studije na diplomskom programu za menadžment u kulturi na istanbulskom univerzitetu „Bilgi“ sa fokusom na kulturnim instucijama i lokalnoj kulturnoj politici. Od 2015. godine on je direktor i suosnivač Fondacije „Lumbardi“, gde se njegov rad kreće u rasponu od istraživanja i sastavljanja programa, do promocije, infrastrukture i institucionalnog razvoja unutar okvira oživljavanja nekadašnjeg „Lumbardi bioskopa“. Športa je predsedavajući Mreže za kulturne organizacije u Prizrenu i predsednik je organizacije „Kooperativa – regionalna platforma za kulturu“.

Fondacija „Lumbardi“ osnovana je nakon dva pokušaja rušenja i privatizacije bioskopa “Lumbardi”, jedne od dve ključne kulturne institucije u Prizrenu koja je imala više od 400 hiljada posetilaca za četiri decenije postojanja, i koja je poznata kao rodno mesto brojnih festivala, pre svega DokuFesta. Zahvaljujući građanskim inicijativama, bioskop je registrovan kao zaštićeno kulturno dobro 2015. godine. Kako bi se nastavila građanska inicijativa, osnovana je Fondacija “Lumbardi” sa ciljem upravljanja i oživljavanja nekadašnjeg bioskopa kroz otvoreni proces koji uključuje istraživanje, raznovrsne programe, debate, prijateljstva i saveze. Osmišljena na postepen način koji je određen ograničenim sredstvima oblikovanja institucije polazeći od inicijative odozdo-nagore, proces je omogućio alternativni oblik izgradnje institucije.

“Šta kustosiranje može/treba da bude” je međunarodni kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja. Projekat je zamišljen kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, a sve u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima i učesnicama pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here