GReENERGY projekat – Put do zdravije gradske sredine

U prostorijama Privredne komore Vojvodine, u utorak, 24. septembra održana je otvarajuća konferencija u okviru novog ekološkog projekta koji se kotira kao vrlo važan za Grad Novi Sad i životnu sredinu.

Konferenciju je organizovao Prirodno – matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu povodom obeležavanje početka realizacije projekta GReENERY pod nazivom “Ozelenjavanje gradova – razvoj i promovisanje eregetske efikasnosti i održive urbane životne sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije”. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije preko Interreg – IPA CBC Hrvatska – Srbija programa.

Projekat se fokusira na gradske sredine, sa posebnim akcentom na javne zgrade koje su izuzetno veliki potrošač energije i koje su mapirane kao prostori nedovoljne energetske efikasnosti i nedovoljno iskorišćenih obnovljivih izvora energije. Jedan od načina rešavanja ovog problema, koji je predložen projektom, jeste postavljanje zelenih krovova i zidova, kao i solarnih panela na odabranim zgradama u Novom Sadu i Osijeku.

Iako je izgradnja zelenih krovova danas mahom vezana za urbane sredine, interesantna je činjenica da su prvi zeleni krovovi nastali još 500 godina p.n.e. U to vreme je konstrukcija građena na kamenoj podlozi, a za donje slojeve su korišćeni katran i trska.

Savremeni metod izgradnje zelenih krovova nastao je u Nemačkoj, tokom 1960 – ih i način izgradnje i materijali koji su korišćeni tada u manjoj ili većoj meri se upotrebljavaju i danas. Zato je trenutni fokus naučnika i inženjera na načinima na koje se zeleni krovovi mogu graditi u različitim klimama i okruženjima, kao i na razmere u kojima se oni mogu napraviti.

Upravo iz tog razloga izgradnjom zelenog krova površine 480 m2 i zelenog zida od 80 m2 projekat će doneti nešto sasvim novo i drugačije za grad Novi Sad. Nakon svih aktivnosti, u trajanju od dve i po godine, ovakav rezultat u vidu izgradnje jedinstvenog samoodrživog sistema zelene infrastrukture koji se instalira na javnom objektu, donosi brojne benefite.

Ono što ovaj projekat čini dodatno interesantnim jeste činjenica da će se ceo sistem izgraditi u školi za decu i odrasle sa posebnim potrebama – Milan Petrović u Novom Sadu.

Na konferenciji su o svim navedenim temama i planovima govorili:
Dr Stevan Savić, rukovodilac GReENERGY projekta, dr Tatjana Pivac, prodekan za nastavu PMF-a, dr Lazar Lazić, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, dr Damir Varevac, dekan, GRAFOS, Srećko Kukić, Osijek, Danijela Andrić, GREEN, Predrag Preradov, GNSGUI, dr Hrvoje Krstić, GRAFOS, Ivan Šećerov, UNSPMF.

Stručna javnost je pokazala veliko interesovanje za projekat, ali ono što je mnogo važnije lokalne i regionalne institucije, kao i šira javnost će imati višestruke koristi čime se ističe značaj projekta GReENERGY.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here