Grad kao operska pozornica tokom policijskog časa

Foto: facebook/operasrpskognarodnogpozorista

Tokom prvomajskih praznika, Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje nekoliko mini koncerata na više lokacija u gradu, koje bi građani mogli da prate sa svojih balkona.

Reč je o kratkom repertoaru popularne operske klasike (Habanera, Mala noćna muzika, O sole mio i slično) i koncert traje između 20 minuta i pola sata. Svaki koncert biće snimljen i objavljen na društvenim mrežama i u medijima.

Lokacije:

  1. Podbara (Stevana Milovanova)
  2. Novo Naselje (Uglao Bulevara Jovana Dučića i S. Jovanovića)
  3. Liman 4 (blizina Balzakove ulice)
  4. Bulevar oslobodjenja (Ugao sa Pap Pavla, ispred SUPa)

Ono što nam je ovaj period pokazao jeste da će umetnost naći način, bilo da je reč o online projekcijama, koncertima ili snimcima “od kuće”. Izvesno je sasvim da ćemo i u periodu pred nama morati da pronađemo nove metode da pozorište “donesemo” publici. Na tragu toga, Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje seriju mini koncerata u različitim delovima Novog Sada i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

“Za mnoge je kultura nešto sekundarno, ne od velike važnosti za zdravlje ili život. Ipak, mi ne verujemo da je tako i to nam je pokazalo iskustvo, ali i reakacije koje dobijamo iz celog sveta od početka pandemije. Bella ciao nam je otvorila vrata sveta i jedno pozorište iz Srbije bila je svetska vest, slično je bilo i sa prvim ikada online izvođenjem sa skoro 60 adresa sveta, a za svetski dan pozorišta doneli smo umetnost na kućne adrese, u izuzetno emotivnim okolnostima i verujemo da je vreme da nešto slično ponovimo”, objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije tokom vikenda izvešće polusatne koncerte na više lokacija u gradu (Liman, Podbara, Novo Naselje, Bulevar oslobođenja..) uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru Bella ciao. Svi koncerti ujedno su i znak zahvalnosti za sve one koji su neumorno radili tokom policijskih časova i karanntina, od medicinskih radnika, preko medija do pripadnika policije. Iz tog razloga, koncerti se i organizuju uz podršku Policijske uprave Novi Sad.

“Dok glumimo na pozornici, ponekad se zanesemo sopstvenom filozofijom pozorišta, ulogom preteča društvenih promena, i u tome izostavimo publiku. Ne možemo da očekujemo da ćemo sutra vratiti u sale, kao da se ništa nikada nije desilo, ali možemo da se vratimo korenima pozorišta i muzike, možemo da se vratimo publici. Možemo da pokažemo da je pozorište i dalje tu”, zaključuju u Srpskom narodnom pozorištu.

Koncerti počinju u 19 časova svakoga dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here