FORCA iz Požege već 20 godina uspešno sprovodi projekte i programe namenjene mladima

Udruženje FORCA (Forum civilne akcije) osnovano je 1999. godine u Požegi. Ciljevi organizacije su: podrška aktivnim građanima razvoj svih segmenata društvenog, ekonomskog, kulturnog života Požege i regiona podrška neformalnim i formalnim omladinskim grupama, iniciranje svrsishodnog i efikasnog omladinskog aktivizma, promocija vrednosti lokale zajednice u okruženju ekonomski napredak i razvoj lokalne sredine.

Ciljne grupe sa kojima FORCA radi uglavnom su mladi, aktivni građani, formalne i neformalne grupe građana i građanki sa različtim interesovanjima i potrebama.

Neki od najznačajnijih projekata i programa koje su sproveli su poslenje dve godine sproveli su:

Nove prakse za bolju budućnost (2018)

Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa na teritoriji opštine Požega (ili Osiguranje boljeg pristupa tržištu rada za pripadnike ranjivih grupa).

Glas zajednica o Evropskim integracijama  (2017-2019)

Podignut nivo znanja lokalnih zajednica u Zapadnoj Srbiji o procesu pregovaranja Srbije i EU, saradnja sa medijima i ustranovama, a rezultati su:

– 30 mladih i preko 50 starijih osoba iz opština i gravoda dva okruga;

-stvaranje saradničke i partnerske mreže OCD i КZM;

-povezivanje učesnika i intstitucija na regionalnom nivou.

Putuj svetom, a ne netom – promocija omladinske mobilnosti i podrške uspostavljanu loklanih Fondova za mobilnsot mladih

Različito, jednako važni – progrmi podrške loklanim socijano isključenim društvenim grupama

dav

Većinu programa realizuju u saradnji sa Kancelarijama za mlade ili partnerskim udruženjima građana iz Požege i drugih gradova. U zavisnosti od teme se uključuju različite interesne grupe iz javnog, poslovnog i civilnog sektora. Interesne grupe uključuju u konsultacije i na osnovu toga kreiraju  programe. Važno je napomenuti da FORCA u ove procese uključuje i mlade iz srednjih škola, kao i studente.

U saradnji sa društveno odgovornim kompanijama Razvitak doo, Potens i Tehničkom školom u Požegi realizovali su:

– program prekvalifikacije i dokvalifikacije za poslove varenja i rada u oblasti proizvodnje metalske industrije;

– obuku za zavarivače, radnike u štampi, lasersko sečenje i radnike – 16 pripravnika;

– uspostavili modela saradnje između obrazovnog, civilnog i ekonomskog sektora.

Jedna od ideja koju će pokušati da sprovedu u delu u budućnosti je pokretanje socijalnog preduzeća iz oblasti usluga mašinsko i ručno pranje i peglanje veša, u kom će biti angažovane žene iz teže zapošjjivih društvenih kategorija stanovništva (samohrane majke, osobe sa lakšim invaliditetom, pripradnici romske manjne).

Na pitanje da li je svest o društveno odgovornom poslovanju u Srbiji dovoljno razvijena, odgovaraju:

Ne. Mala i velika preduzeća mogu da budu profitabilna i uspešna, a u isto vreme odgovorna i održiva ali u Srbiji ne postoje dovoljno razvijene mere za primenu ovog načina poslovanja. Kompanijama se uručuju priznanja za doprinos razvoju društveno odgovornog poslovanja u Srbiji koje evidentno postoji, međutim većina stanovništva nije čula ništa o tome. Jedan od glavnih problema današnjice je svakako zaštita životne sredine i kompanije svih veličina su u obavezi da svoje poslovanje učine energetski efikasnim i održivim, što sa druge strane takođe doprinosi i značajnom smanjenju troškova na svim nivoima.

Tokom 20 godina postojanja inicirali su nekoliko vrlo važnih tema: izrada Strategije razvoja opštine Požega, izrada akcionih planova za Rome, mlade, zapošljavanje, realizovano je nekoliko kampanja javnog zagovaranja, inicirali su osnivanje lokalnog Saveza Udruženja Građanska alijansa za socijalnu inkluziju GASI Požega, od 2013. godine koriste poslovni prostor od 300 m2 u centru grada (zgrada Kulturnog centra Požega) koji je adaptiran uz podršku opštine Požega i Norveške ambasade.

Web site: www.forca.rs

Facebook: www.facebook.com/forcapozega

Twitter: https://twitter.com/ForcaPozega

Instagram: https://www.instagram.com/forcapozega/?hl=sr

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here