Bravarski zanat i umetnost u službi društveno odgovornog poslovanja

Kompanija SUNCE osnovana je 1929. godine kao mala porodična radionica za izradu bravarije. Osnivač Aleksandar Marinković bio je poznat bravar – majstor vrhunskog zanata čije ograde i danas krase grad na Lepenici i svedoče o dugoj tradiciji izuzetnog kvaliteta.

Po simbolu Sunca koji je postavljen na “kamenom mostu” u centru Kragujevca, a koji je iskovan u radionici “Marinković” kompanija je dobila ime po kome je danas poznata i van granica Srbije.

Vrsni bravarski zanat i umetnost, ali i istinske vrednosti prenosile su se sa kolena na koleno kao pravo porodično blago. Naslednici Aleksandra Marinkovića, sin Ljubiša i unuci Dušan i Vladimir, nastavljajući tradiciju uspešno vode kompaniju koja danas ima stotinu zaposlenih.

Društvena odgovornost za SUNCE predstavlja način poslovanja. Kompanija SUNCE je dobitnik Evropske i više nacionalnih nagrada za društveno odgovorno poslovanje i korporativnu filantropiju. Smatraju da je njihov cilj, kao neraskidivom delu društvene zajednice, da podrže njen razvoj i jačanje, što se posebno odnosi na ranjive socijalne kategorije.

Njiova težnja da doprinesu lokalnoj zajednici kroz različite programe fokusirana je na sledeće aktivnosti:

  • Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: SUNCE sarađuje sa nevladinim organizacijama, udruženjima i asocijacijama osoba sa invaliditetom i sa velikim zadovoljstvom daje svoj doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima koje su osobe sa invaliditetom. SUNCE kao poslodavac bez predrasuda želi da bude primer drugim kompanijama i da ih ohrabri u angažovanju osoba sa invaliditetom.
  • Zaštita životne sredine: Kroz program “GenijEnergije” SUNCE radi na širenju informacija o značaju efikasnog korišćenja energije i ograničenih prirodnih resursa. SUNCE stolarija ima jaku ekološku konponentu, zato smatramo da je naš zadatak i da kontinuiranim informisanjem o načinima uštede energije utičemo na očuvanje životne sredine. Program “GenijEnergije” je kao primer dobre prakse naveden u “Vodiču za odgovorno preduzetništvo” u okviru projekta “Odgovorno poslovanje u malim i srednjim preduzećima”.
  • Program stručne prakse za studente: Program pomoći mladim diplomcima fakulteta da steknu radno iskustvo i upoznaju svet rada organizuje se u SUNCU i nekoliko puta godišnje. U okviru prakse studenti se upoznaju sa poslovanjem u modernom preduzetničkom okruženju. Studentima je u SUNCU omogućeno usavršavanje i sticanje prakse, kao i izrada studija slučaja, seminarskih, diplomskih i drugih akademskih radova.
  • Sponzorisanje Dečijeg doma “Mladost”, škola i obdaništa: SUNCE kroz finansiranje najrazličitijih aktivnosti pomaže i najmlađe. U SUNCE prozorima ogledaju se osmesi mnogobrojnih mališana iz kragujevačkih škola, obdaništa i doma. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima iz hraniteljski porodica i Dečijeg doma Mladost i mladima u teškim životnim okolnostima.
  • Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi: Kompanija SUNCE učestvovala je u programu “Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi” u organizaciji UNIDO. Program se odnosio na uvođenje brojnih poboljšanja u procese vezane za zaštitu životne sredine, produktivnosti i upravljanja radnim okruženjem. Projekat je bio veoma uspešan o čemu govori i činjenica da je urađena i studija slučaja objavljena od strane UNIDO.Jedan od ciljeva CSR koncepta kompanije SUNCE je da bude i primer drugim kompanijama i poslodavcima, i širi ideju da je samo društveno odgovoran biznis dobar biznis

Facebook: https://www.facebook.com/sunce.marinkovic/

Izvor: Sunce Marinković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here