Bravarski zanat i umetnost u službi društveno odgovornog poslovanja

0

Kompanija SUNCE osnovana je 1929. godine kao mala porodična radionica za izradu bravarije. Osnivač Aleksandar Marinković bio je poznat bravar – majstor vrhunskog zanata čije ograde i danas krase grad na Lepenici i svedoče o dugoj tradiciji izuzetnog kvaliteta.

Po simbolu Sunca koji je postavljen na “kamenom mostu” u centru Kragujevca, a koji je iskovan u radionici “Marinković” kompanija je dobila ime po kome je danas poznata i van granica Srbije.

Vrsni bravarski zanat i umetnost, ali i istinske vrednosti prenosile su se sa kolena na koleno kao pravo porodično blago. Naslednici Aleksandra Marinkovića, sin Ljubiša i unuci Dušan i Vladimir, nastavljajući tradiciju uspešno vode kompaniju koja danas ima stotinu zaposlenih.

Društvena odgovornost za SUNCE predstavlja način poslovanja. Kompanija SUNCE je dobitnik Evropske i više nacionalnih nagrada za društveno odgovorno poslovanje i korporativnu filantropiju. Smatraju da je njihov cilj, kao neraskidivom delu društvene zajednice, da podrže njen razvoj i jačanje, što se posebno odnosi na ranjive socijalne kategorije.

Njiova težnja da doprinesu lokalnoj zajednici kroz različite programe fokusirana je na sledeće aktivnosti:

  • Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: SUNCE sarađuje sa nevladinim organizacijama, udruženjima i asocijacijama osoba sa invaliditetom i sa velikim zadovoljstvom daje svoj doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima koje su osobe sa invaliditetom. SUNCE kao poslodavac bez predrasuda želi da bude primer drugim kompanijama i da ih ohrabri u angažovanju osoba sa invaliditetom.
  • Zaštita životne sredine: Kroz program “GenijEnergije” SUNCE radi na širenju informacija o značaju efikasnog korišćenja energije i ograničenih prirodnih resursa. SUNCE stolarija ima jaku ekološku konponentu, zato smatramo da je naš zadatak i da kontinuiranim informisanjem o načinima uštede energije utičemo na očuvanje životne sredine. Program “GenijEnergije” je kao primer dobre prakse naveden u “Vodiču za odgovorno preduzetništvo” u okviru projekta “Odgovorno poslovanje u malim i srednjim preduzećima”.
  • Program stručne prakse za studente: Program pomoći mladim diplomcima fakulteta da steknu radno iskustvo i upoznaju svet rada organizuje se u SUNCU i nekoliko puta godišnje. U okviru prakse studenti se upoznaju sa poslovanjem u modernom preduzetničkom okruženju. Studentima je u SUNCU omogućeno usavršavanje i sticanje prakse, kao i izrada studija slučaja, seminarskih, diplomskih i drugih akademskih radova.
  • Sponzorisanje Dečijeg doma “Mladost”, škola i obdaništa: SUNCE kroz finansiranje najrazličitijih aktivnosti pomaže i najmlađe. U SUNCE prozorima ogledaju se osmesi mnogobrojnih mališana iz kragujevačkih škola, obdaništa i doma. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima iz hraniteljski porodica i Dečijeg doma Mladost i mladima u teškim životnim okolnostima.
  • Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi: Kompanija SUNCE učestvovala je u programu “Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi” u organizaciji UNIDO. Program se odnosio na uvođenje brojnih poboljšanja u procese vezane za zaštitu životne sredine, produktivnosti i upravljanja radnim okruženjem. Projekat je bio veoma uspešan o čemu govori i činjenica da je urađena i studija slučaja objavljena od strane UNIDO.Jedan od ciljeva CSR koncepta kompanije SUNCE je da bude i primer drugim kompanijama i poslodavcima, i širi ideju da je samo društveno odgovoran biznis dobar biznis

Facebook: https://www.facebook.com/sunce.marinkovic/

Izvor: Sunce Marinković

Prethodni postHumanošću protiv gladi putem Banke hrane
Sledeći postOtvoren konkurs Telenor fondacije pod nazivom „Zamisli sve“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.