Zapošljavanje slepih mladih osoba korišćenjem mogućnosti dizajna zvuka i muzike

Tema projekta "Use sound to watch around" je zapošljavanje slepih mladih osoba korišćenjem mogućnosti dizajna zvuka i muzike.

0

U periodu od 2. do 10. marta 2017. godine u hotelu “Vojvodina” u Novom Sadu održan je trening kurs pod nazivom “Use sound to watch around”. Ovaj trening kurs je prva od tri aktivnosti u okviru istoimenog dugoročnog Erasmus+ projekta i organizovan je od strane Udruženja “Kulturni centar mladih Vojvodine”. Tema projekta je zapošljavanje slepih mladih osoba korišćenjem mogućnosti dizajna zvuka i muzike. Internacionalnog je karaktera i okuplja 40 učesnika iz 7 zemalja: Srbija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Turska, Grčka i Italija.Idejni tvorac je Željka Milošević, harfistkinja i profesorica muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru gde predaje u okviru smera “Snimanje i dizajn zvuka”. Inspiraciju je dobila kroz rad sa svojim slepim učenikom Kristijanom Stefanovskim, a već sedam godina radi na internacionalnim projektima koji se bave rešavanjem socijalnih problema kod mladih, korišćenjem umetnosti.

Učesnici projekta su uglavnom mladi: predstavnici udruženja slepih, NVO aktivisti, sociolozi, edukatori, nastavnici, umetnici, dizajneri zvuka i svi ostali koji rade sa slepim ili nezaposlenim mladim osobama. Među njima bilo je i ukupno 9 slepih i slabovidih iz pomenutih zemalja. Oni su tokom ovih devet dana, putem neformalne edukacije dobili i razmenili znanja iz oblasti dizajna zvuka i muzike kao i na temu zapošljavanja, preduzetništva i pisanja projekata. Kroz niz predavanja, radionica i simulacija procesa radilo se najviše na temu radija, radiofonskih dela i stock audia odnosno prodaje zvukova i muzike na internetu za razne potrebe. To su poslovi koje danas svako, uz malo kreativnosti, minimum opreme i bez završene škole ili kursa, može da obavlja od kuće i veoma lako i uspešno plasira na tržište.

Foto: Boris Radivojkov

 

Druga aktivnost ovog projekta traje dva meseca i odnosi se na inicijativu učesnika sa ciljem da u svojim lokalnim zajednicama promovišu projekat kao i da organizuju konkretne akcije (predavanja, radionice, prezentacije…) kako bi stečeno znanje i mogućnosti sa prve aktivnosti preneli što većem broju ljudi a posebno slepim osobama.

Treća aktivnost se organizuje u Turskoj u periodu od 15. do 19. maja na kojoj će se isti učesnici okupiti da evaluiraju postignute rezultate i uspeh projekta. Učesnici su tokom boravka u Novom Sadu posetili Savez slepih Vojvodine kao i Gradsku organizaciju slepih i slabovidih gde su se upoznali sa njihovim radom i razmenili iskustva. “Kulturni centar mladih Vojvodine” u narednom periodu na teritoriji cele Srbije planira sprovođenje radionica namenjene isključivo slepima na temu dizajna zvuka.

Detalji o čitavom projektu se mogu naći na: www.kcmv.udruzenje.org

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.