U Novom Sadu nastavljeno istraživanje o blizancima

0

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu je oktobra 2017. nastavio svoje istraživanje o blizancima. Ovo istraživanje je deo višegodišnjeg projekta “Nasledni, sredinski i psihološki činioci mentalnog zdravlja i pod pokroviteljstvom je Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije”.

Istraživanja se sprovode na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.. Svi blizanci koji žele da učestvuju u istraživanju mogu se prijaviti za istraživanje tako što će popuniti formular za prijavu. Nakon popunjavanja formulara za prijavu, blizanački par će biti kontaktiran kako bi se dogovorio termin istraživanja. U zakazanom terminu, blizance dočekuju istraživači s Odseka za psihologiju i Medicinskog fakulteta. Istraživanje se sprovodi u nekoliko faza, koje podrazumevaju: opšti lekarski pregled, uzimanje uzorka pljuvačke za DNK analize, popunjavanje upitnika za procenu ličnosti i učestvovanje u računarski podržanom testiranju. Čitavo istraživanje se odvija u prijatnoj i opuštenoj atmosferi u kojoj se blizanci međusobno upoznaju, razgovaraju i druže. Za učesnike istraživanja obezbeđen je ručak kao i nadonada putnih troškova. Nakon istraživanja svi učesnici dobijaju izveštaj o osobinama ličnosti i intelektualnim sposobnostima.

U istraživanju mogu učestvovati i malolentni i punoletni blizanci, kako jednojajčani (monozigotni), tako i dvojajčani (dizigotni) blizanci. Osnivači Registra blizanaca su Odsek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu i Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije.

Sve informacije ostavljene u formularu za prijavu, ali i sakupljene tokom istraživanja se čuvaju u strogoj tajnosti i niko osim nekoliko članova istraživačkog tima ne može da pristupi ovim informacijama. Sakupljene informacije se koriste isključivo u istraživačke svrhe. Detaljnije informacije o samom istraživanju, formular za prijavu, kao i brojne zanimljive informacije o blizancima mogu se naći na vebsajtu Registra blizanaca.

http://www.blizanci.rs

 

Jelena Milošević

 

Prethodni postUlepšajte svoj prostor jesenjim dekoracijama
Sledeći postBečki valcer na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.