Trinaest zanimljivosti o zlatu

0

Zlato je mek, plemenit metal žute boje koji je za razliku od ostalih metala veoma otporan na hemijske uticaj(uglavnom na vazduh i vodu – laički rečeno, zlato ne rđa…) rastvara se samo u carskoj vodici (smeša koncentrovane azotne i hlorovodonične kiseline) i u rastvoru kalijuma. Odlikuje se visokim sjajem, toplotnom i električnom provodljivošću, rastegljivošću i formiranju. Kod prvog dodira sa zlatom ćete svakako primetiti da je zlatan predmet s obzirom na svoje razmere neobično težak. Karakteristična osobina zlata je naime velika gustina, 19 x veća od vode, 2,5 x veća od gvožđa ili bakra, skoro 2 puta veća od srebra ili olova.

1) Zlato je jedan od prvih metala koji su ljudi počeli da obrađuju, odmah posle Kamenog doba. Najstariji zlatni ukrasni nakit otkriven je baš na Balkanskom poluostrvu (potiče iz 4000 p.n.e).

2) Bilo je cenjeno u skoro svim starim civilizacijama od Starog Egipta, Rimskog carstva, Kine do Carstva Inka i Asteka. Na asteškom jeziku zlato znači „izmet bogova.“ Zlato iz srpskih rudnika iskopavali su još Tračani, Dačani i stari Rimljani.

3) Može se naći na svim kontinentima, čak i na Antarktiku, ali tamo je kopanje ruda zabranjeno.

4) Predstavlja savitljiv metal, što znači da se veoma lako obrađuje. Nikada ne rđa. Od jednog grama zlata može da se izvuče žica dugačka 3 km.

5) Do sada je iskopano oko 192 hiljade tona zlata.

6) Maltene je neuništivo pa se zato odlično reciklira. Većina zlata koje danas postoji u svetu je reciklirano.

7) Najveće zalihe zlata nalaze se u okeanima, ali još uvek nije isplativo da se one koriste.

8) Zlato postoji i u svemiru, na planetama i asteroidima, ali ne u velikoj količini. Jednog dana ga možda baš odande budemo dobavljali.

9) Deo zlata upravo je i došao iz svemira sa meteora koji su padali na Zemlju tokom 200 miliona godina njenog formiranja.

10) U Dubaiju postoje automati za zlato „Gold to go“. Ubacite novac i dobijete čisto zlato.

11) Zlato važi za prvu svetsku valutu, jer nekada su sve valute bile vezane za cenu zlata. To je bio takozvani „zlatni standard“, koji je važio u 19. i 20. veku. Mnoge države koriste zlato kao državnu rezervu.

12) Zlatne olimpijske medelje se ne prave od zlata. Propisano je da moraju da sadrže 92, 5 procenata srebra i 6 grama zlata.

13) Amerika ima najveće rezerve zlata na svetu, koje čuva u posebnom vojnom utvrđenju Fort Knoks. A država u kojoj ima najviše zlatnog nakita je Indija.

Izvor: daliznate.com

Naslovna foto: Wikipedia.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.