Terenski rad sa marginalizovanim grupama u Novom Sadu

0

Udruženju Prevent, koje se bavi problemima marginalizovanih društvenih grupa, poput korisnika droga i seksualnih radnica, potrebni su volonteri za rad s pojedincima koji su, kako kažu, istovremeno ranjivi, stigmatizovani, diskriminisani i odbačeni od društva uključujući i inistitucije sistema.

Uskoro za nove terenske radnike počinje i obuka, četrdesta po redu koju organizuje ovo udruženje.

“To su osobe koje će raditi na dosezanju marginalizovanih populacija, korisnika droga, seksualnih radnica, ali koji će biti u prilici i da se uključe u sve ostale aktivnosti udruženja. Obuka se orgnizuje u trajanju od šest dana. Svaki dan se radi osam sati. Tako da na obuci će biti obrađene teme kao što su bolesti zavisnosti, prevencija, smanjenje štete, terenski rad, omladinski rad, komunikacijske veštine. Znači jedan veliki set veština i znanja koji će mladima omogućiti kvalitetno rade sa ovom populacijom”, rekao je Nebojša Đurasović, predsednik Uduženja Prevent.

Polaznici obuke prolaze i praksu od pet izlazaka na teren nakon čega sledi supervizija, rekao je Đurasović i dodao da punoletni mladi od 18 do 30 godina mogu da se jave ovom udruženju, posebno ako studiraju medicinu, psihologiju, socijalni rad i srodne nauke.

“To je jedna metodolgija koja je u Preventu isprobana i koja dobro funkcioniše. A posla će biti u narednim godinama, jer Prevent ima brojne projekte. Trenutno sa ministarstvom zdravlja smo potpisali ugovor za projekat Smanjenje štete u Novom Sadu. U Beogradu postoji projekat Smanjenje štete u Beogradu od strane ministarstva omladine i sporta je finansiran tako da aktivnosti imamo dosta i potrebno nam je pojačanje”, naveo je on.

Problemi u ovoj oblasti su brojni, upozorio je Đurasović, a zahvaljujući korišćenju savremenih tehnologija oni su vidljivi i na internetu.

“Kada je u pitanju ova tema kojom se mi bavimo primećuje se veći uticaj interneta kako kada je u pitanju prodaja psihoaktivnih supstanci tako i prodaja seksualnih usluga. Ono što je inovacija u našem radu jeste da uskoro počinjemo da radimo dosezanje putem interneta. Znači da pratimo i ono što se dešava putem društevnih mreža, sajtova. Prevashodno je reč o novim drogama, supstancama koje tek dolaze na naše tržište koje se prodaju kao osveživači prostora, mirišljave soli, sredstva za čišćenje mobilnih telefona, hrana za pse i tako dalje”, kazao je Đurasović.

Srbija u svemu ovom, na žalost, ne zaostaje za svetom, a žrtve su najčešće mladi ljudi koji završavaju u svetu droge i prostitucije. Njima je neophodna pomoć koju im terenski radnici Preventa obezbeđuju na direktan način. Prijave traju do kraja meseca.

Izvor: Kanal 9

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.