Srpska premijera filma MATER na 48. Festu

0

Nakon svetske premijere na prestižnom Black Nights filmskom festivalu u Talinu, debitantski igrani film MATER mladog hrvatskog reditelja Jure Pavlovića ostvariće svoju srpsku premijeru na FESTU, u okviru glavnog takmičarskog programa. Premijera je zakazana za 1. mart, sa početkom u 19:30 u Kombank dvorani. Reprize su najavljene za 2. mart u 12:00 i 3. Mart u 21:00.

MATER, prvo dugometražno ostvarenje reditelja koji je za film PIKNIK osvojio nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki metar 2015. godine – intiman je i beskompromisan, pun dalmatinsko-hercegovačkog humora, portret složenog odnosa između majke i ćerke u poslednjim danima i satima provedenim zajedno.

Film prati Jasnu koja nakon mnogo godina dolazi u svoje rodno mesto u južnoj Hrvatskoj, kako bi se pobrinula za svoju bolesnu majku Anku koja umire. Iako je fizički onemoćala, Anka i dalje zauzima dominirajući stav koji Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene devojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobeći glavom bez obzira?

MATER je tinjajuća refleksija o gubitku, opraštanju i bolu, primer provokativnog i bolno iskrenog nezavisnog filmskog ostvarenja.

Glavnu ulogu tumači glumica i dramska prvakinja Daria Lorenzi Flatz dobitnica velikog broja nagrada i priznanja među kojima je i Zlatna Arena za najbolju glumicu, dok je uloga dominatne majke pripala prvakinji hrvatske filmske i pozorišne scene – glumici Nevi Rošić. Ostale uloge tumače lokalni stanovnici. Kao i nagrađivani PIKNIK, film je montirao srpski montažer Dragan Von Petrović. Srpski producent je Biljana Tutorov za novosadsku producentsku kuću Wake Up Films. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.