Prestanite da kritikujete decu kako gledaju loš sadržaj

0

Kritike starijih na račun omladine su postojale od kada je sveta i veka. Čak je i Platon izjavio da antička Grčka sa omladinom kakvu ima neće još dugo opstati. Sigurno ste i sebe bezbroj puta uhvatili kako izgovarate rečenicu: „Kada smo mi bili klinci, mi jesmo pravili gluposti, ali ovi današnji klinci su 10 puta gori…“.

Ako se to ponavlja iz generacije u generaciju, onda možemo samo da se pomirimo sa činjenicom da jednostavno stvari posmatramo iz svog ugla, da žalimo za periodom kada smo mi bili klinci i da smo možda potajno ljubomorni što više ne možemo da se ponašamo toliko neodgovorno kao nekada.

Često i čujemo komentare u prolazu na račun TV programa „ali to gledaju/slušaju i deca“. Ovakav i slični komentari zaslužuju da odu u zaborav jer: NE! Deca ne gledaju TV! Ona žive trenutno na internetu i ako želite da ih razumete morate obratiti pažnju na sadržaj kojim su oni preokupirani.

Šta gledaju?

Današnjim klincima je nezamislivo da sednu  ispred televizora 10 min. pre početka njihove omiljene serije i da strpljivo čekaju početak. To je gubljenje vremena. Oni žele da epizodu pogledaju kad oni žele, pauziraju kad požele i da im najzanimljiviju scenu ne prekine blok reklama. Netflix, Torrent, Youtube i ostali servisi su dostupniji više nego ikada pre. Ovo se naravno ne odnosi samo na mlade. I stariji su uvideli pogodnosti svega toga jer je vreme toliko ubrzano da nam i tih 5 minuta reklama na televiziji predstavlja gubljenje dragocenog vremena.

Ne, deca ne gledaju rijaliti program. To je rezervisano za starije ljude. Ali ko smo mi da njima pametujemo šta je dobro, a šta ne. Za klince se vredi boriti. Oni možda prate neku starletu ili kriminalca na Instagramu, ali daleko od toga da 24h prate šta se dešava na Farmi ili u Parovima. Više ih zanimaju životi njihovih omiljenih jutjubera.

Ko su im idoli?

Idoli i uzori su im upravo jutjuberi. To su klinci njihovih godina, koji su uspeli sami da se izbore za svoju gledanost, popularnost. Njima niko nije pomogao, već su sami sve stvorili. Deca se danas lakše indetifikuju sa svojim vršnjacima koji su uspešni, nego sa nekim muzičarima i glumcima koji su možda preko veze (ili uz veliki keš) snimili pesmu/dobili ulogu u filmu.

Iako nisam ljubitelj gledanja vloga i sličnih sadržaja, ne mogu da kažem da je takav sadržaj štetan za omladinu. U takvim klipovima jutjuberi pričaju sa vršnjacima o stvarnim problemima, komuniciraju sa publikom, što je kod televizije skoro pa nemoguće. Televizija ima svoj program, a mi smo primorani da ili gledamo to ili da promenimo kanal. Na netu, publika je na prvom mestu.

Šta slušaju?

Ubeđeni smo da klinci gledaju Zvezde Granda i ostale Jece, Cece, Goce, Droce… Opet, i sami znate da je to rezervisano za stariju publiku. Klinci su danas previše lenji. Jeste da nemaju preterano oblikovan muzički ukus, ali žele da budu „u trendu“. Slušaće onu muziku koja ima najviše pregleda jer je po njihovom shvatanju to merilo kvaliteta. Despacito, Justin Biberi, Selene Gomez i ostali… To je ono što današnja omladina sluša, a koliko takva muzika utiče na njih možda u nekom drugom tekstu.

Kako se druže?

Primetili ste sigurno X puta grupicu mladih koja sedi u nekom kafiću i da svi do jednog gledaju u svoje pametne telefone i ne progovaraju ni reč. Tužno, zar ne? Ali sam povod njihovog okupljanja jeste slikanje i postovanje za društvene mreže, gde će se ostalim ljudima pohvaliti gde su, šta piju/jedu… Njihovo društvo (čitajte: publika) je mnogo veće od tih par prijateljima sa kojima sede u nekoj bašti.

Šta kupuju?

Kada im je život do te mere posvećen online životu, naravno da će i kupovinu garderobe i ostalih sitnica obavljati upravo putem neta. Pojedini brendovi (domaći pre svega) još uvek ovo nisu shvatili. Još uvek veliku količinu novca ulažu u reklame za TV, za bilborde i reklame u novinama. Ne znajući da omladina verovatno i neće videti taj novi bilbord jer će dok prolaze pored njega gledati u svoj telefon.

Internet nije budućnost već sadašnjost, samo što to još neki (oni koji mogu najviše da zarade) nisu shvatili.

Trudio sam se da svet posmatram iz ugla mladih ljudi koji su prvi primenili nove tehnologije, a siguran sam i da ste se vi pronašli u mnogim rečenicama. Prestanite da kritikujete decu kako gledaju loš sadržaj, toga je uvek bilo. Zar se ne sećate stripa „Mirko i Slavko“ gde deca od desetak godina ubijaju Nemce? Po čemu je sadržaj sa nasiljem bolji od vloga koji se bavi školskim problemima?

Miljan Stojmenović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.