Od akciza na duvan država prihoduje oko milijardu dolara godišnje

Prihodi veliki, a u prevenciju se ne ulaže

0

U republički budžet godišnje se sliva dosta sredstava od poreskih prihoda, a oko petine novca čine prihodi od akciza. Nije poznato kako se taj novac raspodeljuje i na šta se troši, ali s obzirom na to da je suma ogromna, Udruženje Prevent iz Novog Sada izvršilo je analizu prihoda od akciza na duvan i ostalih akciza za period od 2015. do 2018. gde se jasno vidi da se ovaj prihod iz godine u godinu uvećava.

Kako se navodi u saopštenju, razlog što su upravo akcize odabrane za posebnu analizu jeste što u mnogim zemljama sveta postoji praksa da se deo sredstava dobijenih od akciza na recimo duvan ili alkohol utroši u preventivne programe značajne za javno zdravlje. Akcize predstavljaju poseban oblik poreza na promet i spadaju u jedne od najstarijih poreskih oblika.

Doprinos od akciza na duvan predstavlja siguran i velik izvor prihoda republičkog budžeta kada se poredi sa ukupnim doprinosom od akciza, kao i to da je relativno stabilan tokom godina.

U periodu od 2015. do 2018. prihod je bio ukupno 366 milijardi 700 miliona dinara od akciza na duvan. Samo u 2018. prihod od akciza na duvan iznosio je oko milijardu dolara odnosno 100.200.000.000,00 dinara. Prihod od svih ostalih akciza je daleko manji.

Ukoliko bi se samo 1% godišnjeg prihoda od akciza na duvan ulagalo u programe prevencije bolesti zavisnosti to bi znatno poboljšalo stanje u Republici Srbiji na ovom polju.

Ostaje otvoreno pitanje: Na šta se tačno ovaj novac troši?

Detaljna analiza prihoda od akciza na duvan i ostale akcize, kao i budžeta Ministarstva zdravlja biće prikazana u publikaciji koju priprema Udruženje Prevent iz Novog Sada.

Analiza prihoda od akciza na duvan i ostalih akciza sprovedena je u okviru projekta „Budžetsko zagovaranje i monitoring u zemljama jugoistočne Evrope“, koji u Srbiji realizuje Udruženje Prevent uz podršku Mreže za politike prema drogama (Drug Policy Network SEE). Projekat se finansira iz sredstava Fonda za otvoreno društvo.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.