Njegovo veličanstvo Tetris

0

Tetris je jedna od najpoznatijih video-igara na svetu. Igru je napravio davne 1984. ruski naučnik Aleksej Pažitnov koji je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke.

Ime “tetris” dolazi od grčkog prefiksa “tetra-” (“četiri”), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta.

Cilj Tetrisa je da postigne što je moguće više bodova tako što se čiste horizontalne linije blokova. Igrač mora rotirati, premestiti i ispustiti blok unutar matrice (igralište). Linije se brišu kada su ispunjene blokovima i nemaju prazne prostore. Pošto se linije raščišćavaju, nivo se povećava, a blok pada sve brže, čineći igru progresivnije izazovnijim. Ako blokovi padnu iznad vrha terena, igra je gotova.

Igra je bila i ostala vrlo popularna među svim generacijama. Svetski Tetris dan proslavlja se 6. juna, dana kada je igrica nastala.

Ukoliko ste se uželeli ove igrice možete je besplatno online igrati na sajtu Tetris.com ili preuzeti Tetris aplikaciju za svoj telefon ili tablet. No, aplikacija teško može zameniti osećaj koji je izazivala prvobitna verzija igrice u vidu ručne konzole. Ručna konzola se može pronaći na u ponudi na specijalizovanim sajtovima za prodaju i kupovinu, a preporučujemo i da pregledate stare kutije na tavanima, možda budete srećne ruke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.