Međunarodni BEAN festival 9. i 10. septembra uz nagradni fond od 100 000 dinara

0

Jedna od najprestižnijih gastro – turističko – humanitarnih manifestacija u regionu, BEAN festival, biće održan 9. i 10. septembra 2017. na Salašu 137 na Čeneju. Ova međunarodna smotra pravih ukusa i dobre zabave, svojevrsna je kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva različitih kuhinja, gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja. Nagradni fond je 100 000 dinara, a ekipu možete prijaviti popunjavanjem upitnika OVDE.

Na ovogodišnjem festivalu će kulinarsko umeće, pored domaćih takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, odmeriti i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine.

Zahvaljujući BEAN festivalu – Temerinskoj pasuljijadi, mesto Temerin je postalo prepoznato i kao turistička destinacija. Nakon 10 godina BEAN festival se odselio iz Temerina, na novu atraktivnu lokaciju, nadaleko poznati Salaš 137, nadomak Novog Sada.

Misija organizatora, Udruženja građana „Ekocentar Vodomar 05“ iz Temerina i pokrovitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, je predstavljanje i promovisanje gastronomske tradicije Vojvodine, kulturnog i prirodnog bogatstva ovih krajeva, ekologije i očuvanja životne sredine, multikulturalnosti, kulture negovanja tradicionalnih zanata, a sve to kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo, mnogo dobrog pasulja.

Manifestaciju će krasiti „Salašarska pijaca“ sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima, slatkišima, cvećem. Učesnici i gosti Salaša imaće priliku da degustiraju i piće i hranu, ali i da prisustvuju tradicionalnim salašarskim aktivnostima: pečenju rakije, pripremi zimnice.

Tu će biti i najmaštovitije „Ravničarske igre“, od bacanja, ne kamena, već starog bicikla, navlačenja konopca, brzog jedenja pasulja, do najnovijih: „panonski mornari“ i „vojvođanski kenguri“, a sigurno će biti zabavno i nošenje 50 kg pasulja, ali samo posmatračima i onima koji budu navijali.

Koncerti na otvorenom uvek stvaraju posebnu atmosferu i diktiraju ritam festivala. Muzički program osmišljen je da zadovolji ukuse svih posetilaca, od najstarijih do najmlađih, blago favorizujući tradicionalnu muziku ovih prostora revijom tamburaških orkestara. Od pratećih sadržaja izdvajaju se etno bazar, rukotvorina, starih zanata, izložba jela od pasulja, pita, štrudli, zakuski, škola jahanja, promocija kompanija, tim bilding, likovna kolonija, mala škola kuvanja, nagradna igra za posetioce i dodela specijalnih nagrada.

BEAN festival će i ove godine sprovesti humanitarnu akciju – Pogodi u srce. Trinaesti po redu BEAN festival ove godine ima još jedan cilj, da pokaže da je broj trinaest zapravo srećan broj. A kako će to uraditi ako ne kroz druženje, pesmu i igru, te odmeravanje snaga u fer plej nadmetanju, u kojem će pobediti najbolji.

Kontakt organizatora festivala: beanfestival@gmail.com,  +381 63 179 76 39

Satnica

Subota, 9. septembar

12:00 “Etno sokak” i “Salašarska pijaca”
15:00 Preponsko jahanje KK “Viking”
17:00 Muzički program
20:00 TO “La Banda”
22:00 BEAN party Tamburaši Salaša 137

Nedelja, 10. septembar

09:00 “Etno sokak” i “Salašarska pijaca” // Muzički program
10:00 Registracija takmičara // Muzički program
10:30 Zajedničko fotografisanje kuvara // Tamburaši
11:00 Svečano otvaranje // Znak za početak takmičenja
12:00 Kulturno umetnički program // TO “Romansa” & Đorđe Čavić // Pevačka grupa
13:00 Ravničarske igre // Muzički program
14:00 Predaja uzoraka pasulja na ocenjivanje stručnom žiriju
14:30 Koncert benda “Apsolutno romatično”
16:00 Proglašenje pobednika BEAN festivala 2017 i dodela priznanja
16:30 Izvlačenje dobitnika glavne nagrade u nagradnoj igri za posetioce
17:00 Koncert benda “Šinobusi”
20:00 Završetak BEAN festivala 2017

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.