Kako biti srećan: napravi svoju strategiju!

0

U svetu se 20. mart slavi kao Internacionalni dan sreće od 2013. godine.

Smatrate da niste dovoljno srećni ili niste srećni uopšte? Želite da budete srećniji? To i nije tako teško. Napravite svoju strategiju i primenite je odmah.

Sreća je subjektivno stanje zadovoljstva životnom situacijom, pojam vrlo širok i svako od nas mogao bi sastaviti listu stvari koje ga čine srećnim. Svakako, lučenje endorfina, hormona sreće, možemo podsticati, a evo i spiska stvari bez kojih sreće nema.

  1. Prihvatite sebe i poštujte svoju ličnost-psiholozi kažu da je to najveći uspeh te morate postati svesni sebe, svojih mogućnosti i tada će doći i poštovanje sopstvene ličnosti.
  2. Vaša očekivanja moraju biti realistična-u skladu sa svojim mogućnostima postavite i očekivanja te nećete biti razočarani tako lako, s druge strane ni nesrećni. Takođe, ni od drugih ne očekujte nerealno. Poštujte mogućnosti svoje dece, partnera, prijatelja, komšija i bićete srećniji.
  3. Negujte dobre odnose sa porodicom, saradnicima u poslu, bliskim ljudima-dobri odnosi znače razumevanje, bolju saradnju, uspehe i naravno, sreću.
  4. Birajte sa kim ćete provesti svoje vreme-izbegavajte da provodite vreme sa ljudima koji šire negativnu energiju, sa onima koji loše utiču na vaše raspoloženje.
  5. Organizujte se dobro-ako dobro organizujete svoje vreme smanjićete nivo stresa i biti zadovoljniji sobom i svojim postignućima u toku jednog dana. Dobra organizacija je pola posla.
  6. Uživajte u poslu koji radite-na poslu provodimo dosta vremena, a sve češće nosimo ga i kući. Jako je važno da radite posao koji volite i da budete okruženi dobrim saradnicima. Potrudite se da sebi stvorite takvu atmosferu da vam odlazak na posao ne bude stres već zadovoljstvo.
  7. Nađite hobi-sastavite spisak kreativnih stvari kojima biste voleli da se bavite i odaberite jednu u skladu sa svojim mogućnostima koja će biti vaš hobi i koja će služiti da se opustite i skrenete misli sa svakodnevice. Ko zna, možda hobi jednog dana preraste i u posao. Mnogo je takvih primera.
  8. Imajte pozitivne misli-ako vam dan počne pozitivnim mislima i osmehom na licu vi ste već pobedili, a pozitivno razmišljanje podiže samopouzdanje i vodi vas ka sreći! Pozitivno razmišljanje se vežba. Probajte.
  9. Vodite Dnevnik sreće – nabavite jednu svesku i u nju upišite ko i šta vas čini srećnim. Uporedite spisak sa ovih nekoliko koraka koji vode ka sreći i pokušajte da analizirate da li ste svesni svojih mogućnosti, da li imate pozitivne misli, koliko ste zapravo srećni, da li provodite dovoljno vremena sa onima koji vas čine srećnim…Menjajte ono čime niste zadovoljni i beležite promene u dnevnik.
  10. Prenesite sreću na druge-kada naučite kako da budete srećni podelite to sa drugima.

Foto: Pixabay.com

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.