Da li ste čuli za ove države? Jedna ima samo 7 stanovnika

0

Na svetu se nalazi više od 200 država, a iako svako zna za one najveće poput SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Brazila, moćne poput Nemačke, Velike Britanije i Japana za male države većina će navesti Vatikan, Monako i Andoru.

Ali, na svetu postoje i brojne druge državice čija populacija meri jedno prosečno manje selo.

Palau

Veličina: 459 km kvadratna
Stanovništvo: 21,347 ljudi

Republika Palau je ostrvska država koja se sastoji od više od 300 ostrva različitih veličina. To je jedno na najneverovatnijih mesta na zemlji – kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta morskih pasa. Ali, jedna od najimpresivnijih stvari je jezero sa više od 2 miliona meduza u njemu, ali bez brige – većina je s vremenom sasvim izgubila sposobnost da stvara opekotine.

Niue

Veličina: 261,46 km kvadratna
Stanovništvo: 1190 ljudi

To je malena ostrvska država u Okeaniji, a uprkos spektakularnim prizorima, nema razvijen turizam. Opstanak zemlje zavisi od strane pomoći, naročito Novog Zelanda. Glavni grad je malo selo sa populacijom od 600 ljudi. Ali, on ima aerodrom i supermarket – koji su jedini u čitavoj zemlji.

Sveti Kristofor i Nevis

Veličina: 261 km kvadratna
Stanovništvo: 52,329 ljudi

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su većinom vulkanskog porekla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor. Glavni izvor prihoda je ekonomski program ta građane koji dopušta svima koji imaju najmanje 250.000 dolara da ulažu u lokalnu industriju proizvodnje šećera i tako steknu status državljanina. Drugi način je kupovina poseda u vrednosti od 400.000 dolara i više na jednom od ostrva.

Kneževina reke Hut

Veličina: 75 km kvadratna
Stanovništvo: 30 ljudi

Ova mikrodržava se nalazi u istoimenoj australijskoj provinciji. Iako nije priznata od strane ni jedne države, ona ima svoju valutu, poštanske marke i pasoše.

Tuvalu

Veličina: 26 km kvadratnih
Stanovništvo: 10.959 ljudi

Nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i severno od Fidžija. Sastoji se od 9 koralnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 metara, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla da nestane kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena.

Nauru

Veličina: 21 km kvadratna
Stanovništvo: 9.591 ljudi

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je vanevropska država i najmanja je republika na svetu. Jedina je država na svetu koja nema glavni grad kao ni vlastiti transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja, kao i po rekordnoj gojaznosti – gojazno je preko 70 odsto stanovnika.

Kneževina Seborga

Veličina: 4.91 km kvadratni
Stanovništvo: 312 ljudi

Ova mikronacija na teritoriji Italije pod vladavinom Marsela I. Zapravo je reč o selu koje se nalazi blizu francuske granice. Vojska te nepriznate države se sastoji od 3 čoveka – ministra obrane i dva granična čuvara.

Republika Molosia

Veličina: 0.055 km kvadratna
Stanovništvo: 7 ljudi

Samoproglašena republika koju je osnovao Kevin Baug. Nalazi se u američkoj Nevadi, a sastoji se od samog Baugh, njegove porodice, 3 psa, 1 mačke i 1 zeca. Ima vlastitu nacionalnu himnu, nacionalni amblem i zastavu. Imaju čak i smrtnu kaznu za ponavljače teških zločina. Izdaje vlastite pasoše, a ima i vlastiti svemirski program.

Suvereni vojni odred Malte

Veličina: 0.012 km kvadratna
Stanovništvo: 13,500 ljudi

Osim Vatikana, postoji još jedna mala država na području Rima. Ima ukupno tri zgrade, ima vlastitu valutu, poštanske marke, sajt, tablice automobila i pasoše.

Kneževina Silend

Veličina: 0.004 km kvadratna
Stanovništvo: 27 ljudi

Nepriznata država Silend zapravo je morska platforma koja se nalazi 6 milja udaljena od obale Velike Britanije. Njome vlada samoproglašeni princ regent, a svako može postati grof, baron, pa čak i vojvoda – a te se titule mogu kupiti za nekoliko stotina evra na veb stranici države.

Izvor: vestinet.rs

Prethodni postTermosenzitivni džemper koji menja boju zavisno od temperature
Sledeći postPogledajte snimak retke bele žirafe

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.